Hjemmelaget burger

Hjemmelaget burger

Den perfekte burgeren er saftig, ikke for kompakt og smaker kjøtt. Resten av smaken kommer av tilbehøret.

Alternativt kan du smaksette hamburgeren med f.eks parmesan, chili, rosmarin, hvitløk osv. Men pass på å ikke blande for mange smaker på en gang. Lager du en hjemmelaget lammeburger, så er det lam det skal smake. For å skape den perfekte burgeren er det noen få, men viktige forholdsregler å ta…

1. Nok fett i burgeren

En saftig ”ekte” burger kvernes av et kjøttstykke med forholdsvis høyt innhold av fett. Fettmengden bør være fra 18 – 22 % men ikke over dette. Bruk gjerne Storfe høyrygg, her er det perfekt balanse mellom kjøtt og fett.

2. Ikke for magert

Er kjøttet for magert, blir burgeren kompakt, tørr og kjedelig.

3. Kverningen

Det er viktig når du kverner at du lar kverna gjøre jobben. Kutt kjøttet i passe biter og ikke press kjøttet inn, men la kverna trekke kjøttet igjennom, da unngår du at kjøtt og fett skiller seg og konsistensen blir ”knudrete ” og tørr. Det er også viktig at kjøtt og kvern er kaldt. Dette så ikke fettet «smelter» under kverningen.

Når du skal forme burgeren er det lurt å ta litt vann på fjøla så ikke deigen kleber seg. Passende store burgere veier fra 130gram-180gram.

4. ”Handle with care”

Når kjøttet er ferdig kvernet, må du unngå å jobbe for mye med deigen. Dette så du bevarer ”fiberstrukturen i kjøttet” og den naturlige fordelingen av kjøtt, fett og luft. I motsatt fall har burgeren lett for å bli kompakt. Krydre heller burgeren på stekeflaten enn å vende inn i deigen.

5. Grilling av burger

Mye av fettet smelter når du steker burger`n og bidrar til å smaksette denne, men ha en spruteflaske med rent vann klar da det fort kan bli litt flammer på grillen. Former du burgere som er ca 1 ½ cm tykk, kan du regne med en grilltid på ca 1,5 - 2 minutter pr side. Pass på å ikke oversteke, da blir den tørr og kjedelig. Et hint av rosa i midten er perfekt!

Bygg din favorittburger, med hjemmelaget coleslaw, tomat, løk, cheddar, aioli, bacon, maisstuing, stekt sopp, syltet løk, guacamole, agurk, løkringer, focaccia, hjemmelaget hamburgerbrød, salat, ovnsbakte poteter, bbq-saus, ketchup. Sett gjerne frem garnityret og la gjesten ”mekke” sin egen favoritt!