Finn oppskrifter

Finn oppskrifter

Langtidsstekt lammelår

Langtidsstekt lammelår

Ingredienser

1 stk lammelår
6 stk fedd hvitløk
salt
pepper
3 stk stilker frisk hakket rosmarin
1 stk løk
3 stk gulrøtter
0,3 stk sellerirot
2 stk laurbærblader
6 dl vann

Saus til lammelår

kraften fra steken
6 dl fløte
1 ss hakket rosmarin
1 dl soyasaus
3 ss eplegele
salt
pepper
maizena

Gratinerte poteter med ost

12 stk poteter uten skall
1 stk løk finhakket
1,5 stk fennikel, kuttet i terninger
1,5 ss smør
salt
pepper
1,5 dl kremfløte
2 dl creme fraiche
200 g revet manchego ost

Rotgrønnsaker

1 pk borretaneløk
2 stk gulrøtter
1 pk sukkererter
1 ps grønnkål
1 stk fedd hvitløk
2 ss finsnittet gressløk
2 ss nøytral matolje
5 ss olivenolje
1 stk sitron
1 ss dijon sennep
salt
pepper
Kjøp i MENY Nettbutikk

Tidsforbruk

Over 60 min

Vanskelighetsgrad

Lett

Klassisk oppskrift på langtidsstekt lammelår. Et helstekt lammelår med tilbehør som ovnsbakte rotgrønnsaker og gratinerte poteter med ost midt på bordet, samler store og små til et festmåltid. Langtidssteking av lammelår kan ta opp til 6 timer.

  1. Varm ovnen opp til steketemperatur for lammelår 225°C. Krydre steken godt med rosmarin, salt og pepper. Del hvitløksfeddene. Stikk lommer i låret med en kniv og sett inn hvitløksfeddene.
  2. Skrell gulrot, sellerirot og løk, del i grove biter, og brun dem lett i stekepannen i litt olje. Legg alt i en ildfast form med laurbærblader. Hell på vannet, legg låret i formen og sett inn et steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet (pass på at du ikke treffer benet).
  3. Sett lammelåret i ovnen og stek til du har fått fin farge på kjøttet. Ta ut formen. Skru ovnen ned til 65°C og la døra stå åpen et par minutter så den får kjølt seg ned. Sett inn kjøttet igjen og legg ut på tur. (Du kan fint være borte i 5 1/2-6 timer). (I og med at ovnen kun står på 65°C så vil aldri kjernetemperaturen overstige dette.)
  4. Sjekk steketermometeret når du kommer hjem. Ved 65°C er kjøttet M+ stekt, perfekt stekegrad for lammelår. Ønsker du det mer rosa, bør du steke og servere ved ca 60°C. Pakk kjøttet godt inn i folie, og legg gjerne over en dyne, da har du en time eller to på deg til å gjøre klart til middag, samtidig som kjøttet holder seg varmt. (Ta vare på kraften).
  5. Sil kraften fra lammelåret og kok opp, la det koke ned til du har ca 2 dl kraft i kjelen. Tilsett fløte og rosmarin, kok opp og la det små koke til sausen tykner litt (Ca 5 minutter) Smak til med soyasaus, eplegèle, salt og pepper.
  6. Rør litt maizenna ut i kaldt vann, eller bruk brun maizenna jevner, visp inn litt og litt mens sausen koker, til du har ønsket konsistens.
  7. Skrell poteter og skjær de i tynne staver. Fres løk og fennikel i smør i en kjele. Legg potetene, løk, finhakket hvitløk og fennikel i en smurt, ildfast form. Krydre med salt og pepper.
  8. Rør sammen creme fraîche, kremfløte og dijonsennep. Hell dette over så det akkurat dekker potetene. Tilsett osten, og bland godt. Stek i ovnen på 200° C i ca. 45-50 minutter, eller til potetene er møre og «sausen» har begynt å tykne noe. Dette kan du gjerne gjøre dagen i forveien for så å varme opp, under folie, før servering.
  9. Løken varmes i 5 minutter i varm olje i en wok eller kjele, til den er bløt, tilsett finstrimlet gulrot og hvitløk, rør om. Finsnitt grønnkålen og tilsett, rør om og la småfrese til kålen er mør. Ta kjelen av platen, tilsett sukkererter, dijonsennep, saften av 1 sitron, finsnittet gressløk og olivenolje. Krydre med salt og pepper.

Tips

Et helt lammelår er nok til seks mennesker, når du beregner 400 gram lammelår med ben per person.

Relaterte oppskrifter