Pinnekjøtt med tilbehør

Pinnekjøtt med tilbehør

Ingredienser

Pinnekjøtt

2,4 kg pinnekjøtt
600 gr vossakorv
1 kg kålrot
1 stk eple
4 st gulrot
1 dl matfløte
2 ts muskatblomme
salt

Tidsforbruk

Over 60 min

Vanskelighetsgrad

Lett

Pinnekjøtt er salt julemat med lange tradisjoner. Denne oppskriften på tradisjonell pinnekjøtt inkluderer koketid, damping, mengde per person og bruning i stekeovn.

  1. Beregn ca. 400-500 g pinnekjøtt per person. Pinnekjøtt er saltet og tørket/speket og må vannes ut før bruk. Vann ut i rikelig vann i ca. 1 døgn.
  2. Legg en metallrist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele. Fyll på vann så det står i høyde med risten. Legg pinnekjøttet over og la det dampkoke på svak varme til kjøttet er mørt og løsner fra bena (ca. 2-3 timer). Pass på så det ikke koker tørt.
  3. Pinnekjøttet kan om ønskelig brunes lett i stekeovnen. Legg pinnekjøttet på rist over langpannen, litt høyt i ovnen på sterk varme eller grill i ca. 5 minutter.
  4. Så til pinnekjøtt tilbehøret. Skrell og skjær grønnsakene i like store biter, kokes møre før du har i eplebitene. Pølsene kan dampe sammen med pinnekjøttet de siste 15-20 minuttene.
  5. Hell av vannet og mos bitene med et mosejern eller bruk en foodprosesor eller en stavmikser. Varm det hele med matfløten, smak til med salt og pepper og revet muskatnøtt.
  6. Serveres på varme tallerkener med evt. grove julepølser eller vossakorv, kålrotstappe, kokte poteter, kokesjy og sennep.

Tips

Beregn ca. 400-500 g pinnekjøtt pr person.

Relaterte oppskrifter