Pinnekjøtt med tilbehør

Pinnekjøtt med tilbehør

Ingredienser

Pinnekjøtt

2,4 kg pinnekjøtt
600 gr vossakorv
1 kg kålrot
1 stk eple
4 st gulrot
1 dl matfløte
2 ts muskatblomme
salt

Tidsforbruk

Over 60 min

Vanskelighetsgrad

Lett

Pinnekjøtt er salt julemat med lange tradisjoner. Denne oppskriften på tradisjonell pinnekjøtt inkluderer koketid, damping, mengde per person og bruning i stekeovn.

  1. Beregn ca. 400-500 g pinnekjøtt per person. Pinnekjøtt er saltet og tørket/speket og må vannes ut før bruk. Vann ut i rikelig vann i ca. 1 døgn.
  2. Legg en metallrist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele. Fyll på vann så det står i høyde med risten. Legg pinnekjøttet over og la det dampkoke på svak varme til kjøttet er mørt og løsner fra bena (ca. 2-3 timer). Pass på så det ikke koker tørt.
  3. Pinnekjøttet kan om ønskelig brunes lett i stekeovnen. Legg pinnekjøttet på rist over langpannen, litt høyt i ovnen på sterk varme eller grill i ca. 5 minutter.
  4. Så til pinnekjøtt tilbehøret. Skrell og skjær grønnsakene i like store biter, kokes møre før du har i eplebitene. Pølsene kan dampe sammen med pinnekjøttet de siste 15-20 minuttene.
  5. Hell av vannet og mos bitene med et mosejern eller bruk en foodprosesor eller en stavmikser. Varm det hele med matfløten, smak til med salt og pepper og revet muskatn��tt.
  6. Serveres på varme tallerkener med evt. grove julepølser eller vossakorv, kålrotstappe, kokte poteter, kokesjy og sennep.