Hollandaisesaus - en klassiker

Hollandaisesaus - en klassiker

Ingredienser

2 dl hvitvin
2 stk finhakket sjalottløk
4 stk knuste hele pepper
1 stk laubærblad
300 g smør
3 stk eggeplommer
vann
salt
pepper
sitron

Tidsforbruk

40 - 60 min

Vanskelighetsgrad

Lett

Hollandaise er en grunnsaus som kan tilsettes mye. Tilsett hakket estragon og du får bearnaise, eller tilsett tomat(pure/saus/soltørket etc.) og du får choronsaus, og med pisket krem får du mousselinesaus! Mange tror den er vanskelig å lage, men dersom du bare passer på temperatur og piskeegenskaper, så skal det gå bra

  1. 300 g smør kokes opp. Fjern skummet som kommer opp. 3 eggeplommer og reduksjon piskes i vannbad (vannet bør holde ca. 80 grader). Pisk godt slik at massen blir luftig og varm (varmes opp til ca. 60 grader).
  2. Så skal det smeltede smøret piskes inn. Pass på at smøret har en temperatur på ca. 60 grader. Pisk hardt, spe litt og litt.
  3. Etter hvert begynner sausen å tykne. Hvis du ser at den begynner å bli tynn - tilsett en skvett lunket vann og pisk som bare det!
  4. Dersom den blir tynnere og tynnere har den dessverre skilt seg. Da må du piske opp to nye eggeplommer (over vannbad), og så spe med den sprukne sausen. Det pleier å gå veldig fint! Smak til med salt, pepper og sitron.