Ribbe til jul - hva har du å velge blant?

Vi skal ikke lenger enn én generasjon tilbake før det var vanlig å kjøpe inn en hel eller halv gris til jul. På den måten ble det rimeligere å sikre seg at det ble nok mat gjennom hele julen. Fortsatt er svinekjøtt populære julemat, og spesielt ribba får ofte plass på middagsbordet i jula.

Tradisjonelt står svinekjøttet sterkest i Midtnorge, på Østlandet og på Sørlandet. Men julegrisen står sterkt nordover også. Ryktene sier at også vestlendingene tyr til litt svinekjøtt etter ett par dager med pinnekjøtt. Julegrisen var selvsagt levert med hode og labber, og alt skulle brukes.

Det ble laget i stand sylter, ruller, medisterkaker, pølser, steker og ikke minst ribbe, som var øremerket julaften. For ikke mange år siden var fett status og mangelvare. Og julaften skulle den gjeveste maten på bordet, og da var ribba med sitt rause fettinnhold den klare vinneren.

Dagens gris har slanket seg betraktelig, og for å gjøre ribba enda litt magrere selges gjerne ribba med svinekammen på, men det skal vi komme litt tilbake til. 

Varianter av ribbe

Ribba holder fortsatt stand som den mest populære middagen på julaften. Ribbe er den benholdige delen av siden på grisen, og fås i flere varianter Hos MENY får du ribbe til enhver smak, anledning og familie. Vi har tynnribbe, familieribbe og juleribbe. Prismessig får du alt fra vårt rimeligste alternativ First Price, til Jæren Smak ribbe og DryAge. 

Midtribbe


Midtribbe er hele midtdelen av grisen, både ribbe og svinekam med ben. Her kan det være lurt å skjære av svinekammen, slik at du får en jevn og fin ribbe. Da kan du skjære benet av svinekammen, fylle den med svisker og servere helstekt svinekam som et eget måltid i jula.

Familieribbe

Familieribbeer det samme som midtribbe, men her er kotelettbeinet fjernet for at den skal bli både lettere å steke og skjære opp. Ribba blir da jevnere enn midtribba selv om kammen sitter på her også. Dette er den beste ribba når du skal mette mange, samtidig som du har svinekammen som er magert, for de som ikke er så glad i ribbefettet.

Juleribbe

Juleribbe er nesten det samme som familieribba, men her er litt mer av bena skåret av, slik at ribba er enda jevnere i tykkelsen. Enda enklere å steke, enda enklere å skjære og enda enklere å lykkes med.

Jæren Smak ribbe

Jæren smak ribbe er både et MENY Anbefaler produkt og tildelt Spesialitet merket for unik smak.

Dette er spesielt utvalgte gourmetribber fra store svin, håndskåret og perfekt marmorert, med mye kjøtt og mye smak. Finnes kun i et begrenset antall, frossen.

DryAge ribbe fra Jacobs Utvalgte

DryAge ribbe fra Jacobs Utvalgte er tynnribbe som er tørrmodnet i 12 dager for å gi rikere og mer konsentrert smak med lett nøttepreg.

Svinekam

Svinekam er et annet ord for ytrefilet med fett og ben. Dette er ryggen på grisen, og er også det samme stykket som blir brukt til koteletter. Dette er det du sitter igjen med hvis du skjærer av kammen på familieribba.

Helstekt svinekam

Helstekt svinekam med svor er danskenes julefavoritt, og kalles da julestek.  Det beste er å skjære av ryggbenet før den stekes, da blir den lettere å skjære opp. Pass på at den er bare er så vidt gjennomstekt. Hev varmen litt på slutten, så blir svoren sprø og god.

Tips!

Er du én av de som måler ribbemåltidets suksess i hvor sprø svoren blir? Da er det én ting som gjelder, å velge en ribbe med et godt fettlag under svoren. For et godt fettlag er det viktigste kriteriet for å lykkes med sprø svor.