Ovnsbakt reinsdyrplomme

Det er høst og sesong for vilt! Den unike og deilige smaken på reinsdyrkjøtt byr på gode minner for mange og serveres gjerne med sesongens sopp og rørte tyttebær. Plomme er et annet navn på flatbiffen, som er en del av låret.
Ovnsbakt reinsdyrplomme
Oppskrift fra

Tid

Tidsforbruk 20 - 40 min

Ingredienser

Reinsdyrplomme

Sellerirotpuré

Rødvinssaus

Tips!

Plommer smaker godt med reinsdyr, prøv deg for eksempel på rødvinskokte plommer.

Slik gjør du

  1. Krydre kjøttet med salt og pepper og brun det godt på alle sidene i sol sikkeolje. Ha i smøret og «smak underveis» og la det surre sammen med kjøttet i panna i et par minutter.
  2. Legg kjøttet i en ildfast form og hell stekesjy med timian og løk i over. Hvis du vil ha mer væske til sjyen, kan du steke ut panna med litt vann eller vin. Sett kjøttet i ovnen på 120 grader til det har oppnådd ønsket kjernetemperatur, det vil ta ca. 20 minutter. Les mer om temperaturer på side 18–19. La steken hvile i 15–20 minutter før du skjærer i den.
  3. Sellerirotpuré: Skrell og kok jordskokkene møre. Varm opp melken eller fløten i en annen kjele.
  4. Hell av kokevannet, mos jordskokkene og spe med varm melk eller fløte.
  5. Rør inn smøret så det smelter, og smak til med salt og pepper.
  6. Rødvinssaus: Fres løk og olje i en kjele til løken er blank, tilsett laurbærbladene og rør om.
  7. Tilsett balsamico og la den koke nesten helt inn. Tilsett honning og vin og kok inn til halvparten av væskemengden.
  8. Ha i kraften og kok opp. Har du kraft fra kjøttet, tilsetter du det også.
  9. Tilsett timian og pisk inn smøret litt etter litt. Smak til med salt og pepper. Sausen kan også smakes til med five spice-krydder, portvin, konjakk, madeira, dijonsennep eller andre urter som f.eks. oregano, basilikum, persille, rosmarin eller koriander, alt etter hva du skal bruke sausen til.
  10. Server for eksempel med dampede aspargesbønner, stekte kantareller og rørte tyttebær.