Maten du trenger til oktoberfest
Oktoberfest, lokalt også kalt Wiesn, er en stor ølfestival som holdes over 16 dager sist i september og først i oktober hvert år.
Dekk langbordet, bruk benker som sitteplass, server mørk øl og masse god mat – og da gjerne tysk tradisjonsmat som svineknoke, sauerkraut og pretzel.
Server tradisjonell eisbein mit sauerkrat
Imponer gjestene med denne ultimate tradisjonsretten. Eisbein, som også blir kaldt Haxe eller Hachse, er saftige svineknoker servert med deilig sauerkraut.
Svineknoker får du tak i både røkt og saltet, og begge deler egner seg godt til denne retten.
Hjemmelaget surkål
Et oktoberfest-måltid består ofte av mye kjøtt, og det kan være lurt å lage litt tilbehør som letter måltidet.
Da er er lite som slår en skikkelig hjemmelaget surkål, og det passer spesielt godt til svinekjøtt.
Eller kjøp ferdig:
Grove bratwurst med potetmos og spinat
Bratwurst er en tysk og grov pølse, som er veldig populært til oktoberfest. Serveres gjerne sammen med surkål, grov sennep og noen gode rundstykker.
Bratwurst servert med hjemmelaget sauerkraut
Sauerkraut ligner på norsk surkål, men den er fermentert. Det er viktig at den får fermentere i minimum 5 dager, men gjerne oppmot 6 uker hvis du har tid.
Har du alt du trenger?
Ekte tysk pretzel
Pretzel er mykt bakverk med salt på toppen og formet som en kringle, også kjent som saltkringle på norsk.
Pretzel er spesielt populære sammen med øl – og hva passer vel bedre når det er oktoberfest?