Bruk brødskalaen når du handler

Bruk brødskalaen når du handler

Det kan være vanskelig å bedømme hvor grovt et brød er ut fra utseende. Lyse brød kan være bakt med mye sammalt mel, og mørke brød kun med siktet mel. Se hvordan du enkelt bruker brødskalaen.

Hvor grovt brødet er kommer an på hvor mye sammalt mel, hele korn og kli det er i brødet. Brød kan kalles for grovbrød når over halvparten av melblandingen er sammalt mel, hele korn eller kli.

Emblem
Visste du at ekstra grovt brød gir to til tre ganger så mye kostfiber som fint brød?

Hvordan fungerer brødskalaen?

Brødskalaen viser hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet. Merkeordningen inkluderer ikke innholdet av frø, nøtter eller andre ingredienser som har innvirkning på brødets næringsinnhold.

Grovhetsmerkingen er blant annet å finne på et utvalg av brødposer og melblandinger. Brød regnes for grovt når minst 50 prosent eller mer av melmengden er sammalt mel, hele korn eller kli.

Brødskalaen gjør det lett å se hvorvidt et brød faktisk er grovt eller ikke. Brødskalaen gjør det lett å se hvorvidt et brød faktisk er grovt eller ikke.

Spis grovere

Helsemyndighetene anbefaler at vi spiser mer grove kornvarer, og velger de grove og ekstra grove brød- og kornproduktene til hverdags.

Grovt brød inneholder flere næringsstoffer enn fint brød. De grove brød- og kornproduktene er en god og viktig kilde til kostfiber, i tillegg til flere vitaminer og mineraler. Ekstra grovt brød gir to til tre ganger så mye kostfiber som fint brød.

Emblem
Husk at du også kan be om halvstekt brød i butikken og steke det hjemme. Halvstekte brød skal stekes i 8-10 min i forvarmet varmluftsovn på 210 grader.