Larver er innovativ mat for fremtiden

Larver er innovativ mat for fremtiden

Publisert 1. mars 2019
Visste du at larver er vanlig som mat i mange asiatiske og latinamerikanske land og at ca. 2 milliarder mennesker spiser insekter som en del av sitt daglige kosthold? Nå kan du kjøpe grovbrød med larver hos MENY.

Proteinrikt og bærekraftig

Larver er proppfulle av protein – tørkede melbillelarver har hele 49% protein – og de er svært næringsrike med store mengder jern, magnesium, fosfor, kalium og sink. På grunn av at larver inneholder antimikrobielle proteiner kan larver bidra til å styrke immunforsvaret og også gi styrket tarmhelse.

MENY lanserer insektburger

MENY lanserer insektburger

Utvalgte MENY-butikker har nå fått inn Buggy Burger, en norsk burger basert på grønnsaker og insekter. Hver burger inneholder 28 av de gresshoppe-liknende sirissene.

Norges første larvebrød i dagligvare

Vi i MENY er stolte av å være eneste dagligvare som selger brød bakt med malte melbillelarver. Grovbrød bakt med mel fra melbillelarver, «Mjølmums», er det første lille steget på veien til å utforske, vise frem og ufarliggjøre fremtidens mat. «Mjølmums» inneholder ca. 100 malte melbillelarver.

Larvene blir tørket og malt til mel på Larveriet på Voss, før melet sendes til Bakehuset som bruker melet som ingrediens i Mjølmums-brødet som selges i utvalgte MENY-butikker. 

MENY presenterer fremtidens mat: Larvebrød

MENY presenterer fremtidens mat: Larvebrød

Nysgjerrig på fremtidens mat? MENY lanserer et helt unikt brød som er bakt med mel fra melbillelarver. Larvene er dyrket frem på Larveriet på Voss.

Larveriet på Voss

Melbillelarvene blir dyrket hos Larveriet på Voss. Der blir de tørket og malt til mel – før de sendes som en ingrediensen til bakeriet. Her blir melet tilsatt deigen sammen med de andre ingrediensene, akkurat slik det gjøres i tradisjonell brødbakst.

Insektene som brukes i Mjølmumsbrødet dyrkes på Larveriet, og påvirker derfor ikke de utrydningstruede insektsartene. Vi anbefaler ikke å plukke insekter selv i naturen for å bruke i mat. Noen insekter er trygge å spise, andre ikke. Larvene fra Larveriet er godkjent av Mattilsynet og det er strenge rutiner for hvordan de lever og hva de spiser. EU har så langt godkjent dyrking av 7 insekttyper, og Mjølmums (melbille larver) er en av dem.

Larvene høstes inn når de er ca 8 uker gamle. I løpet av denne tiden vokser de fra små usynlige egg til store, fine larver. Ca. 10% av larvene går da videre til puppe-stadiet, før de går over i bille-stadiet. Disse billene legger nye egg, som igjen kan bli til larver. En hunn-bille legger i snitt ca. 300 egg!

Larvene lever akkurat slik de trives best: Tett sammen, med yndlingsmaten sin og med optimal luftfuktighet og temperatur. Når larvene høstes blir de avlivet på den mest skånsomme måten, ved å gå i dvale når de fryses ned. Larvene på Larveriet spiser kun rene vegetabilske kilder.

På Larveriet i Voss lever larvene slik de trives best og spiser kun rene vegetabilske kilder. På Larveriet i Voss lever larvene slik de trives best og spiser kun rene vegetabilske kilder.

Fornybar ressurs

Larver er helt i særklasse når det kommer til bærekraft, spesielt på grunn av sitt lave fotavtrykk – derfor blir det kalt fremtidens mat. I tillegg er larvene en fornybar ressurs; de er små superhelter – nettopp fordi de spiser ting som mennesker og andre dyr ikke vil spise og omgjør dette til næringsrik mat.

Delikatesse

Insekter kan bli en del av fremtidens mat i Norge, slik de allerede er i store deler av verden. Larver er alminnelig kost for ca. 2 milliarder mennesker i dag, av mange blir ansett som en delikatesse. I Europa er dette enda ikke vanlig, selv om det de seneste årene har skjedd en oppblomstring i både Europa og USA for insekter som mat og dyrefôr.

På dagligvaremarkedet i flere Europeiske land har allerede vært produkter som inneholder insekter en god stund. Blant annet er det i Sveits både boller og burgere med tørkede melbillelarver i butikken, og i Finland er det eget brød bakt med mel fra gresshopper.

Smak larvebrød i utvalgte MENY-butikker på Østlandet i mars. Se video Smak larvebrød i utvalgte MENY-butikker på Østlandet i mars.

Ønsker å ufarliggjøre fremtidens mat

Ved at Bakehuset har utviklet Mjølmumsbrødet holder de gamle baketradisjoner i hevd, samtidig som de stadig utvikler nye brødvarianter. Grovbrød bakt med ingrediensen malte melbillelarver er et steg på veien til å utforske, vise frem og ufarliggjøre fremtidens mat.

MENY og Bakehuset ønsker å skape vekst i brødkategorien og å forsterke og fornye det viktigste i mattradisjonen vår; vi har spist brød i tusenvis av år og det er en viktig del av mattradisjonen vår. 

Dette innebærer at vi må tenke nytt og teste ut innovative, gode og næringsrike ingredienser i produktene våre. Mel fra melbillelarver er proteinrikt og næringsrikt – og bærekraftig.