Derfor er Angus verdt å vente på Se video

Derfor er Angus verdt å vente på

Bak en god biff ligger minst to år med hardt arbeid. For det tar litt ekstra tid å produsere godt storfekjøtt av Angus.

Klokken er 08.30, og på en av Norges største gårder, Åna gård, begynner dagens arbeid. Tåken ligger tett over Jærenlandskapet, og hvisker ut overgangen mellom himmel og mark.

Landskapet er grønt og frodig, og de svarte Anguskyrne skiller seg klart ut. Om noen få timer vil solen stikke frem, og kontrastene mellom det grønne, det blå og det svarte vil om mulig bli enda større.  

– Du ser at de tar livet med ro, forteller Angus-bonde Gro Tove Kvia, mens hun speider utover landskapet. 

Over store beiteområder vandrer Anguskveget rolig, spiser litt gress, tar seg en liten hvil i skyggen og generelt gjør som de vil. 

– Vi jobber mye for å legge til rette for denne naturlige adferden, og for at kyrne skal få leve etter instinktene sine. Dette gir bedre dyrevelferd, og bidrar til at du får bedre kvalitet på kjøttet.

Vi jobber mye for å legge til rette for denne naturlige adferden, og for at kyrne skal få leve etter instinktene sine, forteller Angus-bonde Andreas Bjorland. Vi jobber mye for å legge til rette for denne naturlige adferden, og for at kyrne skal få leve etter instinktene sine, forteller Angus-bonde Andreas Bjorland.

Du må være tålmodig 

Åna gård er landets eneste kommersielt drevne fengselsgård, og er tilknyttet kriminalomsorgen ved Åna fengsel. Sammen med Gro Tove har Andreas Bjorland ansvar for 44 kyr fordelt på 3500 mål med jord.

Det er hardt arbeid, men som de begge sier - det er det som skaper et godt produkt. Både Gro Tove og Andreas er vokst opp på gård, ikke langt fra Åna. 

– Skal du få gode resultater som Angusbonde, må du være tålmodig, ha høy innsats og vise god omsorg for dyrene. Det gir gode resultater, forteller Andreas. 

Det tar litt ekstra tid med Angus, men ventetiden er verdt det.

Når dyra har det godt, blir det god kvalitet og smak på kjøttet. Når dyra har det godt, blir det god kvalitet og smak på kjøttet.

Kokkenes favoritt 

Det er ikke Andreas alene om å mene. Kjøttet fra Angus er bedre marmorert enn annet biffkjøtt, noe som gir en unik smaksopplevelse. Det stilles spesifikke krav til både kjøtt-fylde, fettmengde, marmorering, størrelse, alder og mørning. 

– Fordelen med Anguskjøttet vårt er at det har samme kvalitet hver gang, og det gjør at du alltid får den beste biffen, forteller Kim Ronny Larsen. Han er ferskvaresjef på MENY Gystadmarka og lidenskapelig opptatt av godt kjøtt.  

Prøv MENY Angus av høy kvalitet:

På Angus er marmoreringen, det vil si fettet som ligger inne i kjøttet og som gjør det saftig og mørt, jevnt fordelt. På Angus er marmoreringen, det vil si fettet som ligger inne i kjøttet og som gjør det saftig og mørt, jevnt fordelt.

På Angus er marmoreringen, det vil si fettet som ligger inne i kjøttet og som gjør det saftig og mørt, jevnt fordelt. For at utvalget i ferskvaredisken skal være det absolutt beste, blir kjøttet kvalitetsjekket på gården, slakteriet, av klassifisøren hos Prima Jæren, på skjærerommet og av våre fagfolk i butikken, hvor det blir håndskåret av faglærte matarbeidere. 

– Hele verden har fått øynene opp for kjøtt fra Angus, og du får det i de beste supermarkeder og på de beste restaurantene over hele verden. Det er rett og slett det beste kjøttet du kan få tak i, fortsetter Kim Ronny. 

Kvalitet i alle ledd 

Det setter Andreas pris på, for det er nettopp denne høye kvaliteten han lever for. Kravene som er satt for Angus fungerer både som inspirasjon og som noe å strekke seg etter. Derfor tenker Andreas kvalitet i alt han gjør, fra beitearealet og fôret – til hvordan dyrene har det. 

– Det er alltid fint å få tilbake-melding på det arbeidet vi gjør. Når kokker forteller at de er fornøyd med marmoreringen og kvaliteten på kjøttet så er det «jysla gildt».

Skal du få gode resultater som Angusbonde, må du være tålmodig, ha høy innsats og vise god omsorg for dyrene.

Dyrevelferd i fokus 

Åna gård er en av over 150 norske gårder som driver med Angus og som leverer kjøtt til MENY. Å være så tett på dyrene har gitt Andreas og Gro Tove en spesiell type respekt for mat. Det å kaste mat er uaktuelt for dem begge. 

– Det koster deg ikke så mye å kaste de tre pølsene. Men når du vet hvor mye arbeid som ligger bak dem, så gjør du det bare ikke.

Dyrevelferd er noe som er viktig for dem begge, og som også er noe av grunnen til at de har valgt å jobbe med Angus.

– Dyrevelferden gjenspeiler seg i alt, men først og fremst i trivselen til dyrene. Har dyrene det godt, så vil du få bedre resultat i alle ender. Og så har bonden det mye bedre når dyrene har det godt. Det er helt grunnleggende, forklarer Gro Tove. 

Derfor går Angusen ute på beite så lenge været tillater det. Når de er inne, har de god plass og muligheten til å bevege seg fritt. 

– Når du arbeider med dyr får du en helt annen tilbakemelding på den jobben du gjør enn i mange andre yrker. Når du går ut på beitet og du ser at dyrene har det godt, så gjør det deg tilfreds. 

MENY Angus finner du som flank steak, culotte, entrecôte, mørbrad, ytrefilet og indrefilet samt stykningsdeler som dragebiff og tri-tip. I tillegg finner du kjøttdeig og saftige hamburgere. Utvalget varierer fra butikk til butikk.