Alle kan lage hjemmelaget is!

Alle kan lage hjemmelaget is!

Husker du smaken av hjemmelaget saft-is? Og isformen som ofte manglet en is når isene var ferdig fryst fordi en eller annen i familien ikke hadde klart å vente med å smake? Nå kan vi glede deg med noen oppskrifter på nye saftiser, samt noen gamle slagere.

Isen har eksistert lenge. Allerede for 3000 år siden spiste man is i Kina. Marco Polo brakte oppskriften med seg tilbake til Europa på 1300-tallet. Hippokrates skal ha ordinert is mot flere sykdommer, og i Pompei, som ble begravd avaske rundt år 70 e.Kr., er historiens første kjente iskrembar gravd frem.

Noe for en hver smak

I dag kjenner vi til en rekke ulike is typer og de mest kjente er fløteis, fruktis (saftis), sorbet og parfait.

Fløteis består av eggeplommer, vann, sukker, vaniljestang og fløte. Ønsker du andre smaker kan du tilsette ønsket smak før du fryser isen. For eksempel: cognac, jordbær, sjokoladebiter, bærpureer, likører, kaffe, krokan, knuste sukkertøy, kjeks, lakris eller hakkede fløtekarameller.

Fruktis (saftis) består av vann, frukt, bæreller fruktkonsentrat. Enkelt å lage selv i saftis-former.

Sorbet lages vanligvis av sukkerlake og en smakstilsetning som fruktsaft, vin eller likør. Den serveres gjerne som dessert, men også som en hvilerett mellom andre retter, fordi den er så sval og forfriskende.

Parfait er en type fløteis som lages av stivpisket fløte, sukkerlake og eggeplommer. Den ligner fløteis, men er enda lekrere i konsistensen.

Når vareutvalget teller

Hos MENY har vi 84 forskjellige typer iskrem og sorbet som du kan velge blant. Vi har amerikansk iskrem fra Ben & Jerry’s og Hägen Dazs. Tysk iskrem fra Mövenpick og norsk spesial iskrem av verdensklasse fra Jacobs utvalgte.

Selvfølgelig finner du også de vanlige norske variantene fra Hennig Olsen is og Diplom is, First Price iskrem for den sparsommelige og flere varianter av iskrem for matallergikere. 

I tillegg har mange av butikkene et vesentlig større sortiment, avhengig av hva de har plass til og lokale iskrem-varianter fra sine regioner dersom det finnes. 

Saft-is til store og små

Du trenger verken være kokk eller ha iskremmaskin for å lage iskalde fristelser. Her får du noen morsomme oppskrifter:

Bestfars Cevita-is

  • Gul Cevita appelsinjuice
  • Rød Cevita appelsinjuice
  • Saftis-form

Rød og gul is: Fyll is-formene halv fulle med gul Cevita juice og frys ned. Når de er frosne fyller du i rød Cevita juice opp til kanten av formene, og frys ned igjen. Når isen er helt frossen kan du nyte en sunn og god is.

Gul is: Fyll is-formene med gul Cevita juice og frys ned.

Rød is: Fyll is-formene med rød Cevita juice og frys ned.

Cola-is

  • Cola
  • Isformer

Rist ut kullsyren av colaen (pass på så detikke spruter over) eller bruk en cola som har stått i kjøleskapet noen dager og blitt tam.

Fyll cola i isformer og frys ned. Dette blir en god is som smaker nesten som de lange isene du fikk kjøpt på bensinstasjonen for noen år siden.

Den gode gamle saft-isen

  • Rød saft (husholdningssaft, ripssaft e.l.)
  • Vann
  • Saftis-former

Bland saft og vann til du får en passe ”sterk” saft. Fyll isformene med saften og frys ned. Etter noen timer har du en kjempe god is.

Klarer du ikke vente så lenge er slush godt det også.