3 nye måter å servere fisk på

3 nye måter å servere fisk på

Fiskemiddagen er ikke hva den engang var - den er mye bedre. Se våre beste tips til en spennende poké og cheviche, eller hva med en ny vri på taco?

Det fine med fisk er at det kan spises til hverdags og fest, og rettene kan varieres i det uendelige. I tillegg til de tradisjonelle fiskerettene, dukker det stadig opp nye måter å tilberede og spise fisk på.

Prøv disse variantene - kanskje du finner en ny favoritt?

Poké – fiskesalat fra Hawaii

Poké (uttales Poh-kay) er en av de nyeste og største mattrendene på fiskefronten. Poké er en fiskesalat fra Hawaii, og består hovedsakelig av rå fisk, rå grønnsaker og en smaksrik saus.

Retten kan minne om sushi, men har mer smak i seg og har dermed litt mer “futt”. Tradisjonelt er det biter av tunfisk man bruker, men i Norge er det mest vanlig å bruke laks.

– Poké er veldig raskt og enkelt å lage. Det eneste du trenger å gjøre er å blande sammen biter av fisk, quinoa og strimlet råkost eller andre grønnsaker. Topp det hele med en kraftig, søt soyasaus, tipser Kim Ronny Larsen, kokk og ferskvaresjef hos MENY Gystadmarka.

Ceviche – fisk på peruansk vis

Ceviche er en latinamerikansk tilberedningsmetode hvor rå fisk blir sitrusmarinert. Det gir fisken en frisk og god smak. Syren i sitrus får proteinet i fisken til å koagulere, noe som gjør at den blir kokt.

Ceviche er både enkelt og smaksrikt, og metoden kan brukes på mange ulike typer sjømat.

- Kutt fisken i terninger og bland sammen med limesaft, limeskall og olivenolje. For mer smak kan du tilsette chili i tynne ringer og et helt hvitløksfedd i blandingen, tipser Kim Ronny.

Ceviche kan du bruke på mange fisk- og skalldyrvarianter, som laks, kveite, torsk, piggvar, sjøkreps og hummer. I tillegg til chili, passer smaker som soya og sesamfrø godt til.

– Ceviche har som regel mye smak, og kan fint nytes alene. Ønsker du å servere den med tilbehør er en fennikelsalat et godt valg, forteller Kim Ronny.

For at sitrussmakene skal sette seg ordentlig, bør du lage blandingen en time før den skal severes. La den så stå i kjøleskapet for å godgjøre seg.

Lag cheviche med disse:

Fisketaco – ny vri på fredagstacoen

Visste du at det i Mexico er like vanlig å bruke fisk og skalldyr i tacoen, som kjøtt? Skal du lage fisketaco kan du bruke mange ulike sorter fisk, som breiflabb, kveite, sei, laks, ørret og torsk. I tillegg egner også skalldyr som scampi, reker og kamskjell seg godt for en ny vri på tacoen.

Når du skal lage fisketaco starter du med å skjære fisken i fine biter. Brun fiskebitene i panna og bland inn tacokrydder.

- Her vil jeg anbefale hjemmelaget tacokrydder bestående av spisskummen, paprika, chili, salt og hvitløk. Du kan også tilsette litt sort pepper og tørkede urter som oregano og timian, avslutter Kim Ronny.

Det er viktig å huske på å ikke røre for mye – da kan fiskebitene falle fra hverandre.