Kirsebær og moreller - hva er forskjellen?

Kirsebær og moreller - hva er forskjellen?

Det er få bær som smaker så mye av sommer som de søte moreller eller syrlige kirsebær. Men hva er forskjellen på dem, når er de i sesong og hvordan kan de brukes? Her får du svar på alt om kirsebær og moreller!

Både moreller og kirsebær er hjerteformede og blodrøde, noen er nesten svarte. Et vidt spekter av farger, noen søte og saftige, andre med en herlig syrlighet. 

De ser ut som tvillinger, og er i så nær slekt at det ikke er langt unna - men forskjellige er de likevel.

Få sesongens moreller levert hjem

Emblem
Moreller og kirsebær er steinfrukt, og i slekt med plommer og fersken. Steinfrukter kjennetegnes ved at fruktkjøttet omringer en hard stein.

Surkirsebær og søtkirsebær

Kirsebær er en betegnelse for disse to hovegruppene, søtkirsebær og surkirsebær. Søtkirsebær er det som vanligvis blir kalt moreller her til lands, mens surkirsebær er det vi kaller kirsebær. 

Saftige, søte og velsmakende moreller er et sikkert sommertegn! Saftige, søte og velsmakende moreller er et sikkert sommertegn!

Kirsebær og moreller i sesong på sommeren

Morellene kommer først, og siden vi elsker å spise de søte og saftige godsakene, er det også kun moreller som importeres tidlig på sommeren.

  • Tyrkiske moreller i sesong: Mai-juli
  • Norske moreller i sesong: Juli - august
  • Norske kirsebær i sesong: Juli - august
Emblem
Tyrkiske moreller er ganske like de norske. De er intenst røde, søte og saftige - helt perfekt mens vi venter på den norske morellsesongen!

Slik bruker du kirsebær

Kirsebær har en svært sur og syrlig smak og passer best til å bli konservert, og er velegnet til å lage saft eller likør. 

De syrlige kirsebærene passer også godt til pai, syltetøy og kompotter men kan også spises som den er. Den bør riktignok spises sammen med noe som balanserer syrligheten, f.eks yoghurt eller med annen frukt i fruktsalat. 

Hvis du varmer opp kirsebær, får de en nydelig sødme som passer godt å servere til iskrem og andre sommerlige desserter.

Kirsebærpai

Oppskrift på klassisk amerikansk cherry pie med flettet tertelokk. Her kan du både bruke kirsebær eller moreller, og denne paien er perfekt å servere lun med pisket krem eller iskrem.

Slik bruker du moreller

Morellene har en søt, mild smak som vi elsker å spise som de er. God snacks i bilen, som mellommåltid eller når du har lyst på søt, saftig frukt i sommervarmen.

I tillegg til å nytes som snacks, er de gode å servere i en fruktsalat, til iskrem, i pai og terter eller som syltetøy. Siden morellen er såpass søt, kan den også serveres til ost. 

Clafoutis - fransk kirsebærkake

Clafoutis er en fransk dessert, en slags kake, der en slags pannekakerøre helles over bær. Vi har laget den med bringebær, men du kan bruke moreller eller de bærene du liker best. Med mandelmel og revet marsipan får denne kaken ekstra god smak.

 

Allsidige sommerbær

Du kan med andre ord bruke både moreller og kirsebær til det meste du ville brukt annen frukt og bær til. Det viktigste å huske på er at syrligheten til kirsebær.

Begge er gode hermetisert og konservert - hvorfor ikke ta vare på sesongens moreller og kirsebær, og servere dem i vinter? 

Slik bruker du bærene du har plukket

Slik bruker du bærene du har plukket

Enten du har bær i hagen eller går på bærtur i skogen, er det mye godt man kan lage av det man sanker. Rips, blåbær, solbær, stikkelsbær, tyttebær er fantastiske råvarer. Slik bruker du både hagebær og skogsbær!