Slik bruker du bærene du har i hagen

Slik bruker du bærene du har i hagen

Stadig flere av oss bruker egen hage til å dyrke tradisjonsrike og norske hagebær – rips og solbær, stikkelsbær og moreller. Lag saft, syltetøy, gele eller spis dem til dessert. Slik bruker du hagebærene!

Den norske våren og sommeren gir en unik smak til frukt og bær, og med kortreiste bær fra hagens busker og trær kan man lage mye godt! 

Hvis du ikke har dem i din hage, har vi mange av dem! I MENY sørger vi for at disse fantastiske bærene er tilgjengelige for alle. 

Slik sylter, safter og fryser du bær

Slik sylter, safter og fryser du bær

Når kjøkkenet er fullt av selvplukkede eller kjøpte bær, er det duket for å lage hjemmelaget syltetøy, rørte bær, gele og saft. Lyst til å prøve? Lag selv med syltebær fra MENY!

Rips

Rips er et syrlig, saftig og smaksrikt bær, som kan spises naturell til dessert med vaniljesaus, til is eller med melk.

Rips har en frisk syrlighet som passer godt til yoghurt eller som pynt på søtere desserter som kaker og iskrem. Rips har en frisk syrlighet som passer godt til yoghurt eller som pynt på søtere desserter som kaker og iskrem.

Rips egner seg til syltetøy og pai, alene og sammen med andre bær. Og så er de topp som fargerik dekor!

 • I sesong: juli, august og september (norske bær)

Solbær

Solbær er nær beslektet med rips, og har en mørk lilla, nesten sort farge. De er litt bitre, og brukes derfor mest i saft, syltetøy og gele. Solbær er rik på vitamin C.

 • I sesong: juli og august (norske bær)
Bær trives best i kjøleskapet, og har begrenset holdbarhet. Derfor bør du spise eller bruk dem så fort som mulig, eller fryse dem ned til senere.

Moreller

Den runde og søte smaken har gjort morellen til en stor sommerfavoritt i Norge. De er deilige å spise akkurat som de er, bare husk å spytte ut steinen! Moreller er en fin kilde til kostfiber.

 • I sesong: juli og august (norske bær)
Moreller er smaken av sommer for mange. Det er ikke rart når de er så søte og smakfulle! Moreller er smaken av sommer for mange. Det er ikke rart når de er så søte og smakfulle!

I tillegg til syltetøy og saft, kan du lage morellsirup. Bruk den i drinker og mocktails, som topping på desserter og ellers der du ønsker en sommerlig smak av moreller.

Du trenger:

 • 100 g moreller (eller kirsebær)
 • 1 dl vann
 • 2 ss sukker
 • 1 ss limejuice

Slik gjør du:

 1. Kok moreller, vann og sukker til sukkeret er løst opp og laken begynner å tykne.
 2. Sil og avkjøl morellsirupen.
 3. Vend inn limesaften.

Har du alt du trenger?

Stikkelsbær

Stikkelsbær har litt større bær enn rips og solbær, og henger ikke i klaser slik slektningene gjør. De er syrlige, saftige og egner seg til sylting, safting og gele.

Rens bærene for stilk og skyll dem. Skal du spise dem som de er, bør de være helt modne. Til syltetøy og gelé er det best med litt umodne bær, da blir geleen stivest mulig!

 • I sesong: juli og august
Emblem
Hvis du ikke har dem i din hage, har vi mange av dem i frukt- og grøntavdelingen!

Bjørnebær

Mørk fiolette eller nesten sorte bær som er mindre søte enn bringebær. Passer som tilbehør til is eller yoghurt, i fruktsalat og terter, kaker og pai. De er også fulle av vitamin C og kostfiber.

 • I sesong: August og september (norske bær)

Blåbær

Nordmenn spiser veldig mye mer blåbær enn for bare fem-seks år siden. Ikke så rart – de smaker kjempegodt! Spis dem som de er eller bruk dem i fruktsalat, paier og på frokostblandingen.

 • I sesong: juli, august og september (norske bær)
Emblem
Den blå fargen i skallet på alle blåbær (og også i kjøttet på de norske, ville bærene) heter antocyaniner og er et viktig plantestoff i blåbærene.

Hvorfor selger vi ikke norske blåbær i butikken?

Blåbærene vi høster i skogen er veldig gode, men de har dessverre svært kort holdbarhet og en kort sesong.

Derfor selger vi forholdsvis få av dem, men oppfordrer alle til å ta med blåbærspannet og plukke selv. Spis dem straks de er plukket, frys dem ned eller lag syltetøy og blåbærsaft.

Blåbær året rundt!

Nå får du nydelige hageblåbær året rundt, og står det Cevita på dem vet du at de er ekstra søte, smakfulle og spenstige. Vi henter dem fra dyktige produsenter verden over.

Hageblåbær og skogsblåbær er rett og slett to ulike arter. Derfor er hageblåbærene hvite inni og skogsblåbærene blå. Hageblåbærene er en flott kilde til kostfiber.

Prøv også disse oppskriftene med blåbær:

 

Få ferske blåbær levert hjem

Ville bær

Noen bær finner du kun i naturen, eller kanskje i en krok i din egen hage som små skatter blant ugress og skvallerkål. Vi snakker selvføglelig om markjordbær og villbringebær!

 • Villbringebær har enda rikere aroma, smak og duft enn bringebær som er dyrket i hage. De blir modne i juni/juli, vokser på steinete steder og setter smak på desserter, kaker og som verdens beste nyrørte syltetøy.

 • Markjordbær skal egentlig tres på strå, derav navnet «strawberries» på engelsk. Tredelte blader, hvite blomster og røde bær som er søtere og mer smakfulle enn hagejordbær. Bruk dem i nyrørt syltetøy eller del dem opp i skiver og ha dem på brødskiven som de er. 
Sommerens søteste fristelser

Sommerens søteste fristelser

Har du friske bær, kremfløte, marengstopper og iskrem, kan du trylle frem fristende desserter om lysten på noe godt skulle melde seg – eller om uventede sommergjester plutselig står ved døren. Se de beste tipsene fra konditor Ragni Nikoline Hansen.