8 eksotiske frukter du bør smake
Disse åtte eksotiske favorittene stikker seg ut blant frukt vi kjenner godt. De markante fargene. de rare formene og noen har til og med blader.
Mange har kun sett disse fruktene, men aldri smakt dem. Er det ikke på tide å prøve?
Physalis - oransj og saftig
Det oransje bæret har en frisk, søt og litt syrlig smak. Minner litt om en blanding av tomat og ananas! Brukes til alt fra kakepynt til både middag.
- Tilberedning: Trakk tilbake hamsen eller dra den av. Skyll og spis.
- Oppbevaring: Physalis trives best 12-15 grader. Heller romtemperatur enn kjøleskap. De trives når det er tørt rundt dem.
Prøv disse oppskriftene med physalis:
Granateple
Til tross for den vakre fargen og flotte formen bør du ikke ta en jafs av granateplet. Her er det nemlig innmaten som er juvelene. Små, lyserøde frø er det som brukes. De er fulle av saft og har en sursøt aroma.
- Oppbevaring: Ikke legg granateplet i kjøleskapet. Det trives best på 8-10 grader eller i romtemperatur.
Frukten brukes for å gi en smakspiff i salater og desserter, som f.eks. sorbeer, eller i juice.
Fruktsaften har en sterk rødfarge, og kalles grenadin. Den er mye brukt som naturlig smaks- og fargetilsetting i drinker og andre drikkevarer.
Granateplet er rik på kostfiber, i tillegg til å inneholde både B-vitamin, kobber og folat.
Slik renser du granateple:
- Skjær av biten der stilken sitter.
- Lag små riss i det hvite kjøttet som holder frukten sammen.
- Bryt opp granateplet – du ser da inn i et stort «rom», omkranset av flere små, der kjernene bor.
- Spis dem rett fra skallet med en skje eller kakk lett på skallsiden med en kniv for å få dem ut. Her kan det fort bli litt søl - det er mye rød saft i kjernene. Pass på at du har en stor nok tallerken til å fange opp eventuell væske.
Papaya
Den gulgrønne papayaen er orange på innsiden, har en myk og søtlig smak som minner veldig om melon.
- Tilberedning: Skjær papayaen opp på langs og ta ut frøene. Drypp gjerne litt lime eller sitron over før servering.
- Oppbevaring: Denne frukten trives best på 8-12 grader. Ikke legg den i kjøleskapet.
Inni skjuler det seg små hemmeligheter i form av svarte frø. Disse burde du absolutt bruke i salater. De smaker nemlig som sort pepper og sørger for smaksfest i munnen!
Papaya inneholder vitamin C og kostfiber og er i tillegg en kilde til B-vitaminet folat. Papayaen bør definitivt brukes som pynt, fordi den er et skikkelig blikkfang når den skjæres opp.
Prøv en av disse oppskriftene med papaya:
Pasjonsfrukt
Pasjonsfrukten har en oval form, litt som et egg, og finnes i mange forskjellige varianter. Det er likevel den lilla utgaven som er mest kjent for nordmenn.
- Tilberedning: Del frukten i to like store deler, og vær så god – rask og frisk dessert!
- Oppbevaring: Unngå kjøleskapet, og la den dovne seg på 8-12 grader.
De sorte frøene og det gule fruktkjøttet er selve gullet i pasjonsfrukten, og smaker både syrlig og søtt. Det er dette du skal spise, gjerne med skje rett fra skallet.
Pasjonsfrukten er perfekt i juicer, drinker, sorbeer og syltetøy, og elsker behagelige temperaturer. Den lilla godsaken er rik på kostfiber, og inneholder også vitamin C og E, og det aller meste sitter i frøene, så slå deg løs her.
Prøv en av disse oppskriftene med pasjonsfrukt:
Fiken
Mange har nok smakt tørket fiken. Den er som regel brunaktig og seig, har en sterk, søt smak og blir ofte tørket, fordi den har så kort holdbarhet.
- Tilberedning: Du kan spise det meste på en fersk fiken - skjær bort stilken, og gomle i deg resten.
- Oppbevaring: Fiken trives i kjøleskapet ditt, gjerne med en temperatur på 2-4.
I fersk tilstand likner den lille, grønnlilla frukten derimot en myk ball. Deler du den i to vil du finne en aprikosfarget kjerne, omringet av mykt, hvitt fruktkjøtt. Kjernen knaser når du tygger den, og smaken er florlett og søt.
Den er den perfekte daten for deilige oster og spekemat. Her briljerer fikenen som få andre. Fiken er også rik på kostfiber.
Kaktusfiken
Den flerfargede frukten med «prikker» er medlem av kaktusfamilien, og finnes i butikken året rundt. Ofte er den litt umoden der den ligger og viser seg frem i fruktdisken.
- Oppbevaring: Kaktusfiken trives best i romtemperatur. La den ligge noen dager på benken før den spises.
- Tilbereding: Skjær av endene, og del frukten i to. Også denne frukten kan spises med skje rett fra skallet. Du kan spise både kjerner og fruktkjøtt. Ha noen dråper lime på for å få smaken godt frem.
Kaktusfiken inneholder noen små hemmeligheter, i form av kjempegode kjerner. De har en mild smak, med små, syrlige hint. Konsistensen på fruktkjøttet minner litt om vannmelon – grynete og saftig.
Kaktusfiken er selvskreven på ostefatet, i salater eller i desserter. I tillegg er den fiberrik og en kilde til både magnesium og vitamin C.
Litchi – kjærlighetsfrukten
Den rosabeige, ovale ballen med ru overflate smaker bedre enn den ser ut som! Smaken er krydret, med innslag av noe sødmefylt.
- Tilberedning: Skjær et lite kutt i skallet, og fjern det forsiktig. Steinen inni må ikke spises. Se opp for den, fordi det kan være vanskelig å ta den vekk uten å ødelegge kjernen.
- Oppbevaring: Dette lille lukusdyret foretrekker et svalskap med en temperatur på 4-8 grader. Holdbarheten er kort.
Når du tar av skallet åpenbarer det seg en hvit, myk kjerne. Den kan spises som den er, men den er mye brukt i salater og forskjellige asiatiske retter. Litchi er en god kilde til kostfiber, men har også svært høyt innhold av vitamin C.
Oppskrifter med litchi:
Tranebær
De er små og røde, og mange forbinder dem med Thanksgiving, fordi cranberry sauce- tranebærsaus er et viktig tilbehør til kalkunen. Kanskje er det derfor bærene kalles «amerikanske tyttebær»?
- Tilberedning: Tørkede tranebær finner du i poser i butikkhyllen. Ferske tranebær kan skylles og kokes sammen med vann og sukker til syltetøy.
- Oppbevaring: Tørkede tranebær oppbevares i en lukket pose i skapet. Ferske tranebær er de tøffeste bærene som finnes, og holder svært lenge i kjøleskapet.
I Norge er det mange som spiser tørkede tranebær, enten som snacks eller så bruker de dem på frokostblandinger eller i bakst.
Tørkede tranebær er gjerne lett søtet – naturelle tranebær er rett og slett sure og skinner aller best når de brukes i syltetøy, paier eller i chutney. Mange kjenner sikkert også til tranebærjuice, som er en etablert drinkingrediens.