Physalis er mer enn bare pynt

Physalis er mer enn bare pynt

Den eksotiske frukten physalis er mye brukt som kakepynt, men smaker godt i både salater og til ostefatet. Se hvordan du spiser den og les alt du trenger å vite om physalis her!

Den oransje-gule, runde frukten brukes ofte som pynt på kaker og desserter, men physalis har et mye større bruksområde enn som så.

Bak de lysebrune bladene skjuler selve frukten seg – som egentlig heter “ananaskirsebær” på norsk.

Physalis kommer opprinnelig fra Peru, hvor spanske sjøfarere tok den med seg videre. I dag dyrkes bæret over store deler av verden.

Dette kjennetegner physalis

I uåpnet tilstand ligner physalis på prydveksten japansk lykt, men inne under bladene ligger det deilige, spiselige bæret.

Physalis ligner litt på et stikkelsbær, og fruktkjøttet har en geléaktig konsistens. Bæret er mykt, saftig, og er fylt med små frø. Physalis har en frisk, søt og litt syrlig smak, og kan minne om en blanding av tomat og ananas.

Chutney laget av physalis og chili har en deilig kombinasjon av søtt, sterkt og syrlig og passer perfekt som topping på gode pølser. Chutney laget av physalis og chili har en deilig kombinasjon av søtt, sterkt og syrlig og passer perfekt som topping på gode pølser.

Physalis er moden når skallet er oransjegult, og hamsen – altså bladene – skal være tørr og lysfarget. Bærene skal ikke ha tegn til soppangrep eller misfarging. Physalis bør oppbevares svalt og beskyttet mot fuktighet, og da best ved 12-15 grader. Frukten må ha det tørt, så romtemperatur foretrekkes fremfor kjøleskap.

Slik bruker og spiser du physalis

Physalis kan du gjerne spise naturell, etter du har fjernet bladene rundt. Physalis er også populært å bruke som pynt på kaker og desserter, og da er det fint å beholde bladene på. De bare bretter du ut eller folder under bæret, slik at bæret synes.

Lune, glasserte physalis er nydelig til is.

Physalis er i tillegg til pynt veldig godt i middagssalater og i fruktsalater, sorbeter eller servert lune i sukkerlake til en dessert. Smaken til physalis er også nydelig i kombinasjon med sjokolade, eller hva med å lage en deilig physalismarmelade?