Italiensk asparges av høy kvalitet

Italiensk asparges av høy kvalitet

Sesongen for norsk asparges er kort. For å ha tilgang på asparges resten av året, blir mye importert fra blant annet Italia. Les mer om aspargesbonden Francesco Mercuri og hvordan han dyrker asparges av spesielt høy kvalitet.

Det var i 2001 at Francesco Mercuri bestemte seg for å satse på asparges for å sikre sine ansatte nok å gjøre hele året. Nå eksporteres mye av aspargesen hans til flere land i Europa takket være sin svært høye kvalitet.

Fersk asparges levert rett hjem:

Norsk asparges er i sesong mai og juni, og resten av året importeres asparges fra land hvor aspargesen er i høysesong der og da. Slik får du den beste aspargesen året rundt.

På gården til Francesco Mercuri er det den grønne aspargesen som bestemmer det meste nå om dagen. Aspargessesongen er kort og hektisk, og dagene starter allerede kl. 04.30.

– Gården min ligger i provinsen Foggia i regionen Puglia ved kysten av Adriater­ havet i Italia. Et område som er som skapt for aspargesdyrking, forteller en entusiastisk Francesco. 

Her er vårværet helt perfekt. Verken for kaldt eller for varmt. Og jordsmonnet på gården min byr også på de aller beste forutsetningene for å levere asparges i verdensklasse

Slik tilbereder du asparges

Slik tilbereder du asparges

Asparges kan tilberedes på mange vis, men må tilberedes riktig. Her forteller vi hvordan du koker, damper, griller, steker, baker og blansjerer grønn og hvit asparges.

Hektisk aspargeshøsting

Men selv om forutsetningene for aspargesproduksjon er de beste, kreves det fortsatt en viss innsats for å kunne levere et ettertraktet produkt.

På rekke og rad står de grønne aspargesene og venter på å bli høstet. På rekke og rad står de grønne aspargesene og venter på å bli høstet.

- Klokken seks starter vi arbeidsdagen med innhøsting. Den foregår delvis manuelt, men vi har også noen spesial­lagde plukkemaskiner som hjelper oss. Vi holder på med innhøstingen frem til ut på ettermiddagen. Del to av arbeidsdagen består av å sortere aspargesen i forhold til størrelse.

Dagens produksjon pakkes på bil og kjøres til gårdens samarbeidspartnere som tar hånd om den videre prosessen som vasking, veiing og pakking.

Det er blitt ganske sent på dag når Francesco og hans kollegaer kan starte planleggingen av neste hektiske arbeidsdag.

Klart det er hektisk nå som det står på som mest. Men jeg får energi av å tenke på alle dem rundt om i Europa som nå kan nyte resultatene av det arbeidet vi legger ned
Norges første hvite asparges

Norges første hvite asparges

I slutten av april nådde Hvasser Asparges i Vestfold en milepæl: Da høstet de inn de første hvite aspargesene i Norge! Heldige kunder hos MENY Tolvsrød fikk kjøpe de første testbuntene.