Alt du trenger å vite om pastinakk

Alt du trenger å vite om pastinakk

Hva er pastinakk? Det ligner en hvit gulrot - pastinakk er en mild og søt rotgrønnsak som kan spises rå eller varmebehandlet. Må den skrelles, hva smaker den og hvordan tilberedes den? Vi gir deg svarene.

Pastinakk er kanskje ikke den mest brukte grønnsaken i norske hjem- men det er en allsidig grønnsak som passer til det aller meste.

  • I sesong: Juli - april
  • Smak: Nøtteaktig og søt
  • Oppbevaring: I kjøleskap (0-4 ºC), helst i plastpose eller plastboks.

Har pastinakken gress på toppen bør det fjernes, siden stilken trekker til seg mye fuktighet fra pastinakken. 

Få fersk pastinakk levert rett hjem

Tilberedning av pastinakk

Pastinakk er enkel å tilberede, og kan tilberedes både rå og varmebehandles.

  1. Vask pastinakken
  2. Skjær bort endene før den skrelles.
  3. Skjær i skiver, staver, strimler, terninger eller rasp den - hvordan du kutter den opp er avhengig av hva du skal bruke den til.

På store pastinakker er den indre delen seig og treaktig og det bør skjæres bort. De man vanligvis får i butikken kan brukes i sin helhet.

 

Slik kan du bruke pastinakk

Den kan rives og brukes i råkostsalat, eller som snacks til dipp. Prøv den stekt, glasert, gartinert eller most som tilbehør til fisk, kjøtt eller kylling. Den egner seg også fint ovnsbakt sammen med andre grønnsaker, i supper, gryter, stuinger og pureer.

 

Emblem
Når pastinakk varmebehandles fremheves sødmen

Fløyelsmyk pastinakkpuré

Rotgrønnsaker egner seg godt som puré. Dette er en myk og god puré av pastinakk. Passer til det meste av kjøtt og fisk.

Dette trenger du

  • 600 g pastinakk
  • 6 dl melk
  • 2 ss smør
  • salt og pepper

Slik gjør du

  1. Skrell og skjær pastinakk i små biter.
  2. Ha alt over i en kasserolle og tilsett melken. Kok opp og la det koke til nesten all væsken har fordampet og pastinakken er helt mør.
  3. Kjør det hele til en jevn puré med stavmikser eller i en hurtigmikser.
  4. Visp inn smøret og smak til med salt og litt kvernet pepper.

Husk å kjøpe det du trenger

Ovnsbakte rotgrønnsaker

Fargerikt og sunt tilbehør! Ovnsstekte rotgrønnsaker som pastinakk, gulrot, kålrot, jordskokk, hvitløk, rødbet, gulbete og polkabete passer til høstens middager.

Alle rotgrønnsaker kan brukes på denne måten, så her er det bare å blande sin egen favoritt.

Emblem
Rill flytende honning over grønnsakene før baking. Honningen forsterker den naturlige sødmen i rotgrønnsakene.

Grønnsakssuppe med kjøttpølse

Oppskrit på en varmende grønnsakssuppe. Bruk pastinakk sammen med de andre gode røtgrønnsakene, tilsett kjøttpølse i biter og buljong. Server gjerne med nystekte rundstykker.

Dette trenger du

  • 4 stk gulrøtter
  • 1 stk pastinakk
  • 0,25 stk kålrot
  • 4 stk mellomstore poteter
  • 0,5 stk purre
  • 0,25 stk kål
  • 2 l kjøtt- eller grønnsaksbuljong
  • 2 stk kjøttpølser
  • salt og pepper

Slik gjør du

  1. Vask og skrell alle grønnsakene. Skjær gulrøtter, kålrot, poteter og pastinakk i jevne biter.
  2. Skjær purren i skiver og kålen i grove strimler/biter.
  3. Ha alle grønnsakene over i kjele og tilsett buljong så det dekker grønnsakene.
  4. Kok opp og la det småkoke i ca. 20 minutter til alle grønnsakene er møre. Skjær pølsen i biter og ha i suppen mot slutten av koketiden.
  5. Smak til med salt og pepper.
Emblem
Skjær pastinakk og dine andre favoritt grønnsaker i staver - server med en dipp så har du en litt sunnere snacks.

Stekte rotgrønnsaker

Det som er så fint med alle de gode rotgrønnsaker er at alle smakene passer sammen så du kan velge dine favoritter og lite kan gå galt. Rotgrønnsaker kan gjerne ovnsbakes, men også stekes i panne som her. Pass på å ikke ta for mye av gangen.