Slik bruker du vårløk

Slik bruker du vårløk

Vårløk er en populær i alt fra salat til wok med sin milde smak og de myke bladene. Men hvordan skal en egentlig kuttes, hvilken del bruker man og hva er forskjellen på vårløk, purre og skjærgårdsløk? Her er alt du trenger å vite om vårløk!

Vårløk er mye brukt i det asiatiske kjøkken. Den er veldig anvendelig og kan spises rå - i salat eller som topping på ulike retter, i suppe, wok, stekt eller smørdampet.

 • I sesong: Juni - november
 • Smak: Aromatisk, minner om en blanding av purreløk og gressløk.
 • Oppbevares: I kjøleskap (2-4 grader) i plastpose eller tett plastboks. 

Vårløk holder en ukes tid i kjøleskap. Den kan også fryses, bare vask og del den før du har den i en pose og legger den i fryseren.

Hva er forskjellen på vårløk, purre og skjærgårdsløk?

Vårløk ser ut som en liten purreløk, så det er ikke helt unaturlig å tenke at de er like. Begge består av en lang smal stilk av tette sammenrullede blader.

 • Vårløk er små løk som blir plukket før de er fullt utvokst. Det gjør løken mildere og mykere i konsistensen enn purreløk.
 • Purre er mye større enn vårløk, men har fremdeles en mild løksmak med saftige, tykke blader. 
 • Skjærgårdsløk er en videreutviklet vårløk, og på enden er en mild salatløk som kan spises rå, ovnsbakes, stekes eller grilles. Hele planten kan brukes.
Sirkulær produksjon hos Skjærgaarden gartneri

Sirkulær produksjon hos Skjærgaarden gartneri

Ved Skjærgaarden Gartneri langs Oslofjorden, dyrkes grønnsaker og urter med en grønn fremtid i tankene.

Skjærgårdsløk - kun hos MENY!

I juni-oktober finner du en nyhet i grønnsaksdisken. Skjærgaardsløken kan minne litt om en vårløk i utseende, men den runde løken nederst er større. Den kan dermed brukes i alle oppskrifter man bruker vårløk.

Skjærgårdsløk er en videreutviklet vårløk og har en liten, mild salatløk på enden som også kan spises. Skjærgårdsløk er en videreutviklet vårløk og har en liten, mild salatløk på enden som også kan spises.

Den har en rund løksmak, og er søt og litt syrlig - men også mildere enn vanlig gul og rød løk. Skjærgårdsløken er dermed super for de som synes at vanlig løk kan bli litt kraftig i smaken. Du får den både som gul og rød løk.

Skjærgårdsløken er en del av et MENY-prosjekt som jobber med å fremme sirkulær matproduksjon. Skjærgårdsløken gjødsles nemlig med resirkulerte næringsstoffer fra lokale leverandører og matavfall fra gartneriets egen produksjon som gjør hele produksjonen sirkulær. 

Emblem
Kutt skjærgårdsløken i terninger og bruk den i en salat, skjær skiver og bruk på burgeren eller bruk den som topping på gode pølser. Den blir ekstra smakfull når den varmebehandles og kan både stekes, bakes eller grilles hel.

Slik tilbereder og renser du vårløk

Hele vårløken kan spises, untatt røttene helt nederst. Den hvite delen er mildere enn den grønne, men hele løken kan brukes til det samme. Den grønne delen kan erstatte gressløk, men er noe sterkere i smak.

 1. Skyll og vask godt mellom bladene
 2. Skjær bort røttene 
 3. Kutt i skiver, gjerne litt på skrå, eller i strimler - litt avhengig av hva du skal bruke den til

Slik bruker du vårløk

Vårløk er en naturlig smaksetter og siden den er så mild i smak kan brukes i mange retter. Bruk den rå i salaten eller sommerrullene, i pai, wok, suppe, eller smørdampet.

Emblem
Vårløk skal ikke varmebehandles lenge, ha den i helt på slutten før servering

Slik smørdamper du vårløk

Smørdampet vårløk er et enkelt og godt tilbehør som kan serveres til både kylling, kjøtt og fisk. Her kan du velge om du ønsker å smørdampe hele stilkene eller om du ønsker mindre biter, da holder det å dele vårløken i tre på skrå.

Dette trenger du

 • En pakke vårløk
 • 1/2 dl vann
 • 1 ss smør
 • Salt og pepper

Slik gjør du

 1. Skyll vårløken og fjern røttene. Vil du dampe dem hele er det fint å beholde røttene på
 2. Ha vannet i en stekepanne, tilsett smør og gi ett oppkok
 3. Skru ned til medium varme og ha i vårløken
 4. La trekke i 1 minutt til vårløken er mør
 5. Smak til med salt og pepper

Green goddes salt

Oppskrift på salat som har tatt TikTok med storm; En herlig grønn salat som er så finhakket at du kan spise den med skje! Med den smakfulle Green Goddess-dressingen kan du spise den som den er, bruke som dip til nachochips eller ha den som tilbehør til kjøtt, kylling og fisk.

 

Grønnsakspai med brokkoli og fetaost

Hjemmelaget pai av filodeig eller butterdeig, med brokkoli, squash, vårløk og fetaost. Enkel og god pai som passer både til lunsj, middag og kveldsmat.

Vegetariske sommerruller

Oppskrift på hjemmelaget og vegetarisk sommerrull proppfull med grønnsaker. Disse går fort å lage og passer perfekt som en lettere middag eller lunsj. Server gjerne med en deilig peanøttsaus eller hoisinsaus.

Vegetartortilla med vårløk og grønnkål

Tortilla er spansk for potetomelett, en kjøttfri tapasrett som krever litt tolmodighet, men som blir veldig godt når potetene er myke. Den er en klassiker på tapasbordet, men kan også serveres som lunsj med godt brød eller en salat til. Like god varm som kald.

Emblem
Vårløk inneholder mye kostfiber, i tillegg til vitamin C og folat. Den er også en kilde til vitamin K og betakaroten.