Mange epler, mange smaker

Mange epler, mange smaker

På samme måte som druetyper, jordsmonn og geografi påvirker smak og kvalitet på vin, er også epledyrking en egen kunst. Et eple er ikke bare et eple.

Alpe Golden (Golden Delicious)

Dette er et eple med en varm aroma og perfekt balanse mellom det friske og søte.

Den solvarme smaken og aromaen i det møre fruktkjøttet kan gi assosiasjoner til modne, gule pærer, men fremdeles har Alpe Golden den saftige og sprø teksturen til et nyplukket eple.

Sesong: hele året

Royal Gala

Royal Gala er i slekt med gule Alpe Golden, og har noe av den samme aromaen. Svært søtt, saftig og delikat eple med mild aroma og smak. Sødmen, sammen med en veldig håndterlig størrelse, gjør dette eplet til en favoritt blant de yngste.

I matlagning passer Red Delicious møre fruktkjøtt perfekt til blant annet eplemos og chutney, men også i klassiske salater som Waldorfsalat er den en vinner.

Sesong: hele året

Prøv de ulike typene:

Envy

Rubinrøde Envy er saftig, søtt og herlig sprøtt. Den skarpe kontrasten mellom hvitt kjøtt og knallrødt skall, gir Envy et hvert frukt- eller ostefat et estestisk løft.

Den spesielt søte smaken gjør at den passer perfekt på usøtede frokostblandinger med syrnet melk eller yoghurt til frokost eller som mellommåltid.

Sesong: Desember til april

Red Delicious

Søt, smellvakker og iøynefallende med sin dype, røde farge og flotte fasong. Red Delicious klarer kunststykket å kombinere søt nektar med et fruktkjøtt som fremstår som friskt og fast.

Skal du prøve deg på en klassisk apfelstrudel, er Red Delicious et godt valg av eple. Det søte men faste fruktkjøttet er nydelig opp mot rosiner, nøtter og kanel.

Sesong: desember, april (Argentina), mai (Europa)

Pink Lady

Svært crispy og deilig friskt. Både kjøttet og skallet har en varm smak og kraftig aroma, nesten krydret. Mange mener at dette eplet har den perfekte balansen mellom sødme og syrlighet.

Det stilles strenge krav til den rosa frøkenen, og det er bare få epler som får smykke seg med navnet Pink Lady. Fyll eplene med rosiner og nøtter og bak dem i ovnen, eller bruk dem i den perfekte eplekaken.

Sesong: hele året

Prøv de ulike typene:

Granny Smith

Den ultimate smaken av grønt eple! Irrgrønn aroma, saftig, sprøtt og svært friskt. Dette er et eple som gir smaksminner tilbake til barndomsdagene med epleslang i naboens hage.

Gir masse frisk saft til juice og smoothie, og er perfekt som spiseeple fordi det holder så lenge på den hvite fargen etter oppkutting. Gir også en frisk eplearoma til bakte eller kokte retter, om det er i kaker, pannekaker eller gryteretter med for eksempel svinekjøtt eller kylling.

Sesong: hele året

Feire epledagen med norske epler

Feire epledagen med norske epler

29. september er det eplenes festdag! Feire epledagen med norske epler i søte desserter, som syltetøy, kompotter eller bare på egenhånd. De fristende og saftige eplene fortjener å feires!

Fuji

Fujiepler har masse sødme og en sprø, saftig konsistens. Med andre ord: Et herlig spiseeple!

I hjemlandet Japan er fuji en ener, og kombinasjonen søt smak og sprøtt fruktkjøtt har gjort eplet til en smaksvinner i resten av verden også. Fuji-eplet har en vakker, matt rosafarge på skallet og hvitt, sprøtt fruktkjøtt.

Sesong: Januar – mars

Ambrosia

Ambrosia er særdeles sprøtt og saftig eple med en fantastisk aroma. Det er tofarget, med en frisk, rødrosa tone.

Ambrosia er en ganske ny eplesort som kommer fra en naturlig mutasjon i en eplehage i Canada. Et slikt opphav er svært sjeldent, og kun et dusin slike epler har kommet på markedet. Eplet dyrkes i Piemonte i Italia og etterhvert hentes de også fra de italienske alper; Val de Venosta. De dyrkes også i Chile.

Sesong: November – mars/april