5 råd for perfekt hjemmelaget burger

5 råd for perfekt hjemmelaget burger

I jakten på den perfekte burger handler det om å treffe den rette miksen av salt, søtt og syrlig. Når du skal lage hjemmelaget hamburger ta utgangspunkt i gode råvarer og spennende tilbehør, og smak deg frem til din favoritt.

- En god hamburger skal være saftig, balansert og proppfull av gode smaker, forteller André Johansen.

Han er medlem av MENY-Lauget, ferskvaresjef ved MENY Sørlandssenteret og lidenskapelig opptatt av hamburgere. 

Her er hans fem beste råd for den perfekte hjemmelagde burger:

1. Dropp karbonadedeigen

For magert kjøtt gjør burgeren kompakt, tørr og kjedelig. Skal du lage den fra bunnen av, bør du derfor unngå karbonadedeig og heller gå for kjøttdeig. 

- Jakten på den perfekte burgeren starter med selve kjøttdeigen. Denne skal lages av kjøtt med høy fettprosent, gjerne mellom 18 og 22 prosent. Da får du en saftig og smakfull burger, forteller André. 

- Skal du lage din egen hamburger anbefaler jeg å bruke kvernet storfekjøtt av angus. Kjøtt fra Angus er kjent for god marmorering, og dette gir en saftig og smakfull deig, fortsetter André.

- Vil du slå skikkelig til, men mangler egen kjøttkvern, kan du i ferskvaredisken få hjelp til å kverneopp hele kjøttstykker av Angus. 

Har du dårlig tid, eller vil at noen andre skal gjøre grovarbeidet for deg, finner du ferdige Angusburgere i kjøttdisken eller ferdig pakket i serien Jacobs Utvalgte. 

Skal du kverne kjøttet selv, må du sørge for at kjøttet og kverna har stått kjølig, hvis ikke kan fettet «smelte» under kverningen.

2. Tilsett krydder og urter

Du kan tilsette nesten hva du vil av urter og krydder som hvitløk, chili og rosmarin, i tillegg til salt og pepper. Pass på at du ikke blander for mange smaker på en gang  hamburgeren skal fortsatt smake kjøtt. Ifølge André bør en hamburger veie fra 130-180 gram og ha en tykkelse på 1,5 centimeter.

For å bevare fiberstrukturen i kjøttet, og for å sikre den naturlige fordelingen av kjøtt, fett og luft, er det viktig å ikke jobbe for mye med selve deigen.

3. Bruk medium høy varme

Grill burgeren på medium høy varme. En 1,5 centimeter tykk burger trenger halvannet til to minutter steketid på hver side.

- Da blir burgeren perfekt. Husk at burgeren skal hvile i fem minutter før du setter tennene i den. 

4. Lek deg frem med tilbehøret

Når burgeren er ferdiggrillet er det tid for tilbehøret eller selve kronen på verket, som mange vil si. 

Du skal treffe den perfekte miksen av salt, søtt og syrlig. Lek deg frem og finn den kombinasjonen du liker best, råder André. 

Å toppe en burger med blåmuggost, bacon og karamellisert løk høres for mange litt mye ut, men liker du blåmuggost vil du oppdage at dette er en fantastisk kombinasjon når du først smaker!

Dette er tilbehøret som gjør burgeren latterlig god

Dette er tilbehøret som gjør burgeren latterlig god

En klassisk burger klarer seg fint med salat, løk og tomat, men det finnes egentlig ingenting du ikke kan legge på burgeren hvis du har lyst. Hva med å prøve ny topping på burgeren? Vi gir deg forslag til spennende tilbehør som vil sette prikken over i-en på din hamburger.

5. Smak!

Er du på jakt etter din perfekte burger, har André ett siste råd:

- Smak! I stedet for å lage en stor burger kan du lage flere små sliders og smake deg frem til den kombinasjonen du liker best.

Inviter gode venner på besøk, og disk opp med alt fra klassikeren med ost og bacon til portobellosopp med madeira og trøffel, og lammeburger med kantareller og tyttebærkrem. 

Lykke til!