Julemat med fisk og skalldyr

Julemat med fisk og skalldyr

Selv om de fleste spiser ribbe eller pinnekjøtt på selve julaften, har vi mange og lange tradisjoner for fisk i julen, både som julemiddag, i førjulstiden og i romjulen. Her er den beste julematen du kan servere med fisk og skalldyr.

De aller fleste av oss spiser enten ribbe eller pinnekjøtt til den store julemiddagen. Men det er også noen som sverger til fisk og sjømat - enten på selve julekvelden, i førjulstiden eller i romjulen. 

Ikke bare har nordmenn lange tradisjoner med fisk til jul, men fisk og skalldyr er også en fin - og ikke minst sunnere - måte å variere den kjøttunge julematen på. 

Server klassisk lutefisk

Lite smaker like mye av jul som tradisjonell lutefisk. Her i landet har vi spist fisken siden 1500-tallet, og kanskje enda tidligere. Det er ikke så mange som spiser lutefisk på selve julekvelden lenger, men lutefisk nytes gjerne i adventstiden i godt lag, eller i romjulen. 

Lutefisken serveres helst kokt eller ovnsbakt med ertestuing, mandelpoteter eller perlepoteter, bacon og sennep.

Vestlendingene vil helst ha ertestuing, kokte poteter og bacon. Bergenserne vil også gjerne ha kålrotstappe, mens trønderne foretrekker lutefisken sin med sirup og brunost. Her er det bare å prøve seg fram for å finne sin favorittkombinasjon til den tradisjonsrike fisken. 

Slik lager og serverer du lutefisk

Slik lager og serverer du lutefisk

Det er ikke vanskelig å lage lutefisken selv, men det tar litt tid. Vi anbefaler lutefisk i ovn. Se film og les hvordan du gjør det.

Server klassisk juletorsk

I følge statistikken spiser kun fire prosent av oss torsk på julaften, men denne andelen er til gjengjeld trofast mot den tradisjonsrike juletorsken. 

Med tradisjonelt tilbehør som sandefjordsmør eller eggesmør og gulrøtter, er dette en klassisk oppskrift på julemiddagen som setter enkle, men gode råvarer i fokus.

Selv om juletorsk kanskje ikke blir den nye julemiddagen, er det et godt julemåltid ellers i romjulen eller førjulstiden. Et fint avbrekk fra de litt fetere og kjøttrike julerettene som ribbe og pinnekjøtt gjerne er.

Server med tradisjonelt tilbehør som gulrøtter, mandelpoteter og sandefjordsmør.

Tradisjonell rakfisk

Rakfisk er en tradisjon med røtter tilbake til middelalderen, som både er elsket og fryktet her til lands. Mange gruer seg litt for å smake på denne retten fordi de rett og slett blir skremt av lukten! 

Har du aldri spist rakfisk før? Begynn litt forsiktig og prøv deg frem med en mild type. Det kan det være greit å prøve deg frem med litt fisk og mer av tilbehøret, som lefser, poteter, syltet rødløk, rømme, pepper og frisk timian.

Rakfisk handler mye om å hygge seg sammen med gode venner og om å ta del i en eldgammel norsk mattradisjon.

Julesild til frokost og brunsj 

Sild er noe av det sunneste du kan spise og passer både til frokost, lunsj og middag, og er for mange et must nå i julen. Imponer gjestene med hjemmelaget sild til julefrokosten - det er mye enklere enn du tror! 

Har du ikke tid til å lage sild selv? Hos MENY finner du et stort utvalg sild, og med få grep kan du gi den en hjemmelaget touch.

Finn frem noen fine glass du har tatt vare på, og fyll på med friske urter som timian, salvie og koriander. Det er ikke så mye som skal til for å få litt friskere smak på silden! 

Du kan også kutte opp fennikel, epler og rødbeter som du har i glasset med sild.

Julemat med kveite

I tillegg til torsk og lutefisk, er kveite en fisk som stadig blir mer populær - spesielt rett før jul og i romjulen. Det er ikke så rart, når kveite har en smak og konsistens som nesten kan minne litt om hummer.

For å lykkes med kveite må du være nøye med steketiden, slik at den ikke blir overstekt. Kveite har nemlig lett for å bli tørr om den blir stekt for lenge.

Et annet tips er å steke kveite som en stek i ovnen - enten hel eller et stort stykke. La skinnet være på - det kan du ta av rett før servering. Med steketermometer er du alltid sikret et godt resultat! 

Server gjerne med hollandaisesaus, granateplekjerner og kokte eller ovnsbakte rotgrønnsaker.  

Få fersk kveite levert hjem til jul:

Vil du lykkes med kveite? Stek den i ovnen med steketermometer, og ta den ut når den måler 50-52 grader. La den hvile i 10 minutter før servering.

Klassisk gravlaks

Gravlaks er en nordisk rett bestående av rå laks som er marinert i salt, sukker og dill. I middelalderen ble gravlaks laget av fiskere som saltet laksen og gjæret den ved å grave den ned i sanden over høyvannslinjen, derav navnet.

Har du ikke tid til å lage gravlaksen selv, finner du alt fra ferdige skiver til lekre helsider med gravlaks både i butikk og på nett. Perfekt til julefrokosten, tapas og julebrunsj.

Lag selv, eller kjøp ferdig

Appelsin og epler til fisk er syrlig, godt og genialt. Har du lyst å snike inn litt julesmak, lag en søtpotetpuré med et hint av stjerneanis!

Festmat med skalldyr

Skalldyr er ikke like vanlig rundt juletider for oss nordmenn, men de dukker likevel opp både i romjulen og til nyttår. Når noe først skal feires, liker vi å slå på stortromma med velsmakende skalldyr som hummer, kamskjell, sjøkreps og østers. 

Skalldyr egner seg også godt som forrett til tyngre kjøttretter, eller og serveres som et lekkert skalldyrfat. 

Spis som italienerne i julen

Fisk har ikke bare sterk tilhørighet her i Norge til jul. Tradisjonen i Italia er nemlig at det utelukkende spises fisk og skalldyr på julaften. Tradisjonen henger igjen fra Katolsk tro, hvor man ikke skal spise kjøtt på julaften.

Tradisjonelt skulle det være syv ulike fisk- og skalldyrretter, men det er ikke like vanlig nå til dags. 

Helstekt fisk som selskapsmat

Blir dere mange til bords i løpet av julen? En enkel måte å servere mange på, er helstekt fisk med godt tilbehør. 

Fisken gjør seg nesten selv i ovnen, og du kan også velge å dampe den eller å trekke den hel om du har en stor nok gryte. Hel laks eller ørret er også et populært innslag på koldtbordet året rundt, og passer like godt som julemat. 

Prøv å bake en hel fisk i folie sammen med salt, pepper, smør, sitron og ferske urter som gressløk, persille, salvie eller koriander. Garantert suksess!