Slik steker du ribbe med sprø svor Se video

Slik steker du ribbe med sprø svor

Over halvparten av alle nordmenn spiser ribbe på julaften, og hvert år er det like spennende å se om svoren blir sprø. Vil du være sikret knasende sprø svor og saftig ribbe? Vi viser deg hvordan du enkelt steker perfekt ribbe - hver gang.
Dette er forskjellen på  tynnribbe, familieribbe og juleribbe

Dette er forskjellen på tynnribbe, familieribbe og juleribbe

Det finnes mye forskjellig ribbe i kjøttdisken. Hva skal du egentlig velge av tynnribbe, familieribbe og juleribbe? her får du svarene på alt du lurer på. Dette er ribba du bør velge til jul!

Det sies at nordmenn spiser ca. 3 000 000 kg ribbe til jul - hvert år! Da er det viktig å vite litt om hvordan ribba skal stekes og serveres.  

Her er våre beste tips for å lykkes med årets juleribbe:

Rute svor og krydre ribba i forkant

Forberedelsene begynner allerede 1-3 dager i forveien. Husk å krydre ribba godt i forveien, dette gjør den ekstra smakfull.

  1. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Sjekk at ribben er rutet godt ned i svoren.

  2. Gni inn ribba godt med salt og pepper og legg den med svorsiden ned i en form. Dekk den med aluminiumsfolie og sett kjølig i 1-3 dager før steking.

Husk ribbe til jul:

Slik steker du ribbe

  1. Før steking, legg ribba i langpanna med svoren opp. Legg en asjett (opp-ned) under, slik at ribba er litt høyere på midten, men har nogenlunde lik høyde på begge sider. 
  2. Hell over ca. 2 dl vann og dekk langpanna med ribben i med aluminiumsfolie.
  3. Forvarm ovnen til 230 °C. Sett langpanna midt i ovnen og damp i ca. 45 minutter. Nå "blåser" ribba seg litt opp og svoren spriker.
Når ribba er ferdig dampet, vil svoren være "blåst opp" og sprike godt. Når ribba er ferdig dampet, vil svoren være "blåst opp" og sprike godt.

4. Fjern folien (la asjetten ligge) og reduser temperaturen til 200 °C. Sett panna tilbake midt i ovnen og la ribba steke videre (ca. 1-1,5 time for tynnribbe, ca. 1,5-2 timer for familieribbe).

5. Ikke sprø svor enda? Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 °C eller bruk grillfunksjonen. Følg med så du ikke brenner svoren!

6. La ribba hvile i ca. 20 minutter, slik at kjøttsaften "setter seg" og du får en saftig og god ribbe. 

Medisterkaker, julepølser, epler og svisker kan stekes sammen med ribba de siste 20 minuttene.

Slik får du sprø svor

Ribba vil vanligvis få sprø svor av seg selv, men det er noen forholdsregler du må ta for å være sikret et godt resultat.

  • Ribba må ha nok fett
    En mager ribbe med tynn svor og lite marmorering vil sjeldent få sprø svor eller bli saftig. Velg en ribbe med et godt fettlag på rundt 1,5-2 cm eller mer.
  • La fettet renne av underveis i stekeprosessen 
    Grunnen til at man legger en tallerken eller over en ball av aluminiumsfolie, er for å løfte ribba slik at det ikke samler seg stekefett på svoren. Når ribba er rutet og den har høyeste punkt midt på, vil fettet renne av ribba og sørge for at svoren blir sprø.
  • Blir ikke svoren sprø?
    Sett ribba øverst i ovnen under grillen eller maks overvarme. Dekk til områder med sprø svor med aluminiumsfolie, så de ikke blir brent. Følg godt med, svoren går fort fra sprø til svartbrent!
Emblem
Du kan godt ha noen hele hvitløksfedd, timian og einebær sammen med ribba når den steker. Disse setter ikke kraftig smak, men gir en ekstra piff til kraften i langpanna som skal brukes til saus.
Nye måter å bruke ribbe og ribberestene på

Nye måter å bruke ribbe og ribberestene på

Ribbe er nordmenns store julefavoritt, men visste du at ribba også kler flere smaker enn bare ribbekrydder? Her er noen spennende måter å tilberede ribba på, eller å bruke opp restene av juleribba.

Tilbehør til ribbe

Surkål, rødkål og poteter er det aller vanligste tilbehøret til ribbe. I tillegg er det vanlig å servere med både julepølse, sosisser og medisterkaker. En god brun saus eller fløtesaus hører også til. 

Lag dine egne medisterkaker

Vi har flere gode oppskrifter på alt du trenger til ribbemiddagen. Prøv en av disse:

 

Julens beste medisterkaker og medisterpølser

Julens beste medisterkaker og medisterpølser

Medister i alle varianter hører med på alt fra ribbetallerken, til julefrokostbordet, juletapas og som deilig restemat. Hos MENY finner du alt du trenger av medisterdeig, medisterkaker, julepølse og sosisser.