Hva kjennetegner matskattene i din region? Se video

Hva kjennetegner matskattene i din region?

Lokale tradisjoner, lidenskap for mat og gode råvarer blir fantastiske matskatter.

Varierende landskap og naturressurser setter en helt unik smak på lokalproduktene. Gjennom århundrer har vi lært oss å utnytte disse lokale ressursene og resultatet er enestående lokalmat rik på historie og tradisjon.

Matskatter fra Agder

Agder har landets varmeste og mest solfylte klima. Kyststripen strekker seg langs hele regionen, og på land ligger fruktbar jord perfekt for dyrking. Her produseres alt fra friskpresset saft fra lokale hageepler til deilig sjømat i Kristiansand.

Se hvilke matskattener du kan finne fra Agder

Matskatter fra Buskerud

Buskerud byr på frodige fruktgårder, bølgende kornåkre og aktiv sæterdrift. Dette har lagt grunnlaget for mye smakfull og lokalprodusert mat, som ost i verdensklasse hos Himmelspannet ysteri og Ringerikspoteten dyrket på  de solrike åkrene ved Tyrifjorden.

Se hvilke matskatter du kan finne fra Buskerud

Matskatter fra Hedmark og Oppland

Hedmark er dype skoger og gårdsdrift i stor skala. I Oppland ruver fjellmassivene Jotunheimen, Dovrefjell og Rondane med reinsdrift, seterdrift og sanking.

Hedmark og Oppland både deles og bindes sammen av Mjøsa og flatbygdene rundt som kjennetegnes av fruktbare jordbruksområder. Ost, spekemat, reinskjøtt fra Jotunheimen, flatbrød, egg og rakfisk er norsk tradisjonsmat området stolt kan tilby.

Se hvilke matskatter du kan finne fra Hedmark og Oppland

Matskatter fra Hordaland

Blant storslått og variert natur har Hordaland et rikt kulturlandskap hvor det lages både saft fra verdens beste epler i Hardanger, salmalaks i topp kvalitet i Bømlo og pinnekjøtt fra Voss. I tillegg finner du prisvinnende økologiske kalkuner på Homlagarden.

Se hvilke matskatter du kan finne fra Hordaland

Matskatter fra Møre og Romsdal

Blant fjord og fjell i Møre og Romsdal byr produsentene på mange deilige, lokale produkter. Hva med spekeskinke fra Tind på Stranda, håndlaget flaksalt fra Havsnø på Gossen eller prisvinnende ost fra Tingvollost?

Se hvilke matskatter du kan finne fra Møre og Romsdal

Matskatter fra Nordland

Nordland er kjent for sine bratte fjell, sin nærhet til havet og et nesten flatt landområde mellom disse. Fra dette landskapet kommer det som for mange er årets kulinariske høydepunkt, nemlig skreien.

Landets beste klippfisk, lutefisk og tørrfisk finner du også her.

Se hvilke matskatter du kan finne fra Nordland

Matskatter fra Oslo og Akershus

Åkre, dype skoger, langstrakt kystlinje og innsjøer skaper et stort spenn i matopplevelser fra regionen. Hva med deilig iskrem fra Kulinaris, friske jordbær eller den fløyelsmyke hvite ferskosten Nýr fra Grøndalen Gård?

Se hvilke matskatter du kan finne fra Oslo og Akershus

Matskatter fra Rogaland

Kontrastene i Rogaland er store med lange kritthvite strender, stupbratte fjell, endeløse flate jorder og dype fjorder. Fylket byr blant annet på herligheter som saltskinke fra Suldal, iskrem fra Iskremgarden, pinnekjøtt fra Bjerkreim og bakevarer fra Sandnes.

Se hvilke matskatter du kan finne fra Rogaland

Matskatter fra Sogn og Fjordane

Sogn og Fjordane byr på frodige jordbruksbygder, gode lakseelver og fruktdyrking i verdensklasse. Dette resulterer i alt fra frisk eplemost fra Urnes Gard i Sognefjorden til røkelaks røkt etter gamle tradisjoner fra Svanøy Røykeri.

Se hvilke matskatter du kan finne fra Sogn og Fjordane

Matskatter fra Telemark

Telemark er litt som et lite stykke Norge, med havet i sør og fjellandskap i nord. Her dyrkes friske, solmodne epler som blir til eplemost fra Sauar Gard, ved fyresvatn finner du Telemarksrøyen og ved Haukeli Ysteri produseres chèvre av førsteklasses geitemelk.

Se hvilke matskatter du kan finne fra Telemark

Matskatter fra Troms og Finnmark

Finnmark og Troms har både langt kystlinje, tusenvus av øyer, fjell, sjø, vidder og skoger. Dette bidrar til produkter som reinsdyrkjøtt fra Finnmarksvidda, Bacalao fra det nordøstlige atlanterhavet og Nordlysgløgg laget på arktiske urter

Se hvilke matskatter du kan finne fra Troms og Finnmark

Matskatter fra Trøndelag

Bland kystlinje, skogområder og vassdrag byr trøndelag på alt fra den tradisjonsrike retten sodd til noen av de beste krabbene fra Hitra. Og, på Røros lages det både tradisjonelt flatbrød, økologiske meieriprodukter og både milde og smakfulle oster.

Se hvilke matskatter du kan finne fra Trøndelag

Matskatter fra Vestfold

Forholdene skaper et spesielt rikt dyre- og planteliv i Vestfold, som har stor produksjon av både poteter, erter, bønner, bringebær og jordbær. Og, på Gårdsand, hvor de er spesialister på fjærfe, produseres det and og lerstangkylling.

Se hvilke matskatter du kan finne fra Vestfold

Matskatter fra Østfold

Østfold er et fylke med både kystlinje, skjærgårder og rikt, frodig landbrukslandskap. Dette resulterer i fantastisk sjømat som gravlaks, og perfekt produksjon av korn, frukt og bær samt raps til de aller beste rapsoljene.

Se hvilke matskatter du kan finne fra Østfold