10 matskatter du må prøve i høst

10 matskatter du må prøve i høst

I hver krik og krok av landet vårt finnes det unike råvarer og mattradisjoner. Lokale produsenter lager fantastiske produkter, som vi kaller Matskatter. Her er ti av dem du bare må smake denne høsten!

1. MENY bacalo fra Dybvik

Dybvik er lidenskapelig opptatt av klippfisk, og det merkes fra første bit av denne herlige bacalaoen deres som er utviklet i tett samarbeid med MENY-lauget.

Bacaloen passer perfekt når du har knapt med tid, men har lyst på noe skikkelig godt likevel. Alt du behøver er å varme den opp. Og finhakker du litt friske urter og serverer godt brød til, har du middagen klar på under ti minutter!

2. Inderøysodd fra Inderøy slakteri

Denne klassikeren slår aldri feil. Med ekte håndverkstradisjoner fra Inderøy, og en oppskrift som har gått i arv siden 1938, er det få som kan sodd bedre enn Inderøy Slakteri.

Sodd er godt hele året, men ekstra godt om høsten, når været veksler og man vil at maten skal varme.

Tradisjonelt ble sodd servert til fest Tradisjonelt ble sodd servert til fest

Server gjerne soddet med friskt ingefærøl.

3. Småpoteter fra Bjertnæs & Hoel

Få råvarer kan tilberedes på så mange ulike måter som poteten. Uansett hva som er din favorittmetode, har du et smakfullt utgangspunkt med Morenepoteter fra Bjertnæs & Hoel. Selv anbefaler de å bake dem i ovnen, gjerne sammen med olivenolje, hvitløk, honning og krydder.

4. Pizzasaus fra ASK

Du behøver ikke være oppvokst i Napoli for å lage en skikkelig drømmepizza. Det som betyr noe er smakfulle ingredienser, og det inkluderer selvsagt pizzasausen.

Pizzasausen fra Ask gård får du i to varianter. Den ene er klassisk i smaken, med solmodne tomater og extra virgin olivenolje, den andre er spicy. Én flaske holder til to pizzaer. Og hvis det blir noe igjen, så er den perfekt som pastasaus dagen etter.

5. Brødmiks av svarthavre fra Den sorte havre

På et lite knippe utvalgte gårder i Våler i Østfold dyrker bøndene en helt spesiell havresort som heter Svarthavre. Svarthavren inneholder mer umettet fett og mindre karbohydrater enn den vanlige hvite havren, og gir et fantastisk mel som blir til smakfulle brød og bakervarer.

Tilsett bare vann og tørrgjær, og nyt et sunt, økologisk og kjempegodt brød.

Brødmiksen inngår i en serie bakemikser med svarthavre Brødmiksen inngår i en serie bakemikser med svarthavre

Emblem
Hos MENY finner du rundt 4000 produkter fra over 450 lokalmatprodusenter. Noen leverer kun til nærområdet, andre leverer til hele landet. Se etter Matskattmerket neste gang du handler!

6. Ferske tortillas fra Como Mexico

På tide å heve fredagstacoen et par hakk? Hva med ferske, saftige hvetetortillas fra «Como Mexico» i Stavanger?

Lety Rodriguez kom til Norge fra Mexico i 2012, med seg mormorens tortillaoppskrift i bagasjen. I dag har Lety gjort lefsene til levebrød, og håper hun lefsene kan bidra til en enda bedre tacomiddag. Varm lefsene på hver side i en tørr, varm panne. De egner seg like godt til burrito, wraps, pizzabunn eller fajitas.

7. Pepperlaks fra Troll Salmon

I Vestby holder Troll Salmon til, med sin opprinnelse fra Engelsviken utenfor Fredrikstad. Familiebedriften spesialiserer seg innenfor laks- og ørretprodukter av ypperste kvalitet.

Et av stjerneproduktene er varmrøkt Pepperlaks som er godkjent som «Spesialitet fra Norge». Laksen har en mild smak av pepper, salt og røk fra bøkeflis. Bruk laksen i kremet pasta, wraps eller friske salater – eller la den skinne som hovedrett.

Enkelt og godt - varmrøkt laks, grønnsaker og god majones i fersk lefse Enkelt og godt - varmrøkt laks, grønnsaker og god majones i fersk lefse

8. Kyllingconfit fra Lerstang

På Lerstang gård i Vestfold går kyllingene fritt, og fokuset er på dyrevelferd. Her finner du såkalt saktevoksende kylling som har fri tilgang til 100 % soyafritt fôr og som spiser seg mette når de ønsker det. Matskatten Kyllingconfit er langtidsskokt kyllinglår med urter og krydder, som garantert blir smaksrik og saftig ved tilberedning.

Sleng sammen en enkel salat som tilbehør, så har du en vellykket middag på 1-2-3.

9. Økologisk Gårdsmjølk fra Rørosmeieriet

Iskalde vintre, et unikt jordsmonn og en bærekraftig gårdsdrift er oppskriften på en av landets mest smaksrike melk.

Rørosmeieriet produserer en søt og fyldig gårdsmelk som ikke er homogenisert. Derfor har melken et naturlig fløtelag på toppen, så husk å vende kartongen før bruk. Nærings- og fettinnholdet varierer også med årstidene, og melken er kommer kun fra økologiske gårder i Røros-traktene.

10. Edelløk fra Holm gård

Når løk foredles hos Holm gård, er målet at du raskt og enkelt kan lage gode retter og skape nye spiseopplevelser med smaken i høysetet.

Matskatten Edelløk har en herlig friskhet. Klimaet i Vestfold er nemlig helt ideelt for løkdyrking. Resultatet er en mild og god smak, og løken – både rød og gul som kommer ferdig skrellet – egner seg spesielt godt i salater og som sprø topping. Prøv den også syltet, karamellisert eller ovnsbakt sammen med høstens mange rotgrønnsaker.

Hjemme, på jakt eller hytta i høst?

Finn Matskattene nærmest deg