Dette er de 6 finalistene i MENYs Matskattstipend 2021

Dette er de 6 finalistene i MENYs Matskattstipend 2021

Publisert 5. juli 2021
Seks av 450 lokalmatprodusenter har nådd gjennom nåløyet som finalister i MENYs Matskattstipend 2021. Kandidatene brenner for godt håndverk, lokale råvarer, høy kvalitet og produktutvikling. Juryen, bestående av blant annet landbruk- og matminister Olaug Bollestad, offentliggjør vinnerne til høsten.

De seks finalistene er drikkeprodusenten Balholm, sjokoladeprodusenten Jentene på Tunet, pølsemakeren Metervare, to ysterier; Stavanger Ysteri og Thorbjørnrud Ysteri og Galåvolden Gård som lager egg- og melkeprodukter.

- Å komme til finalen er en bragd. Jeg er imponert over det høye nivået på våre lokalmatprodusenter. De er rå på produktutvikling og står for den reelle produktinnovasjonen i norsk dagligvare. I tillegg bidrar de med kvalitet, matlidenskap og lokal ressursutnyttelse, sier Vegard Kjuus, MENY-sjef.

Matskattstipendet, som MENY har delt ut siden 2015, skal sikre at lokalmatprodusenter og matgründere har økonomi til å realisere nye produktidéer og produksjonsmetoder.

I prispotten ligger 500 000 kroner, som fordeles på en hovedvinner og eventuelt en eller flere delvinnere. I fjor vant Ek Gårdskjøkken med søknad om å utvikle nye produkter av egg.

- I 10 år har vi i MENY jaktet på norske matskatter som gjør utvalget mer unikt og spennende for våre kunder. Vår satsing på lokalmat handler også om å ta vare på matlidenskapen, bygge norsk matkultur og ivareta lokale arbeidsplasser, sier Kjuus. 

Stor vekst i lokalmat

Norske forbrukere blir stadig mer bevisste på hvor maten kommer fra - en trend som forsterket seg med korona. 

I fjor solgte vi lokalmat for 1,2 milliarder kroner. Kundene ønsker å kjøpe norske varer med tydelig identitet og en lokal historie.

- Denne trenden er sterk og gir plass til stadig flere aktører. Eksempelvis har vårt utvalg av norske gårdsoster, spesialpølser og lokale drikkevarianter innen eple, cider og alkoholfritt skutt i været de siste årene, sier Kjuus. 

Totalt tilbyr MENY nå mer enn 4000 matskatter. I fjor var veksten i salget av lokalmat i MENY på 16 prosent, mens den er på hele 19 prosent så langt i år. 

Offentliggjøring og jury

Hovedjuryen i Matskattstipendet består av eksterne fagfolk, matentusiaster, kokker og matpolitiske premissgivere, og ledes av landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Vinnerene kåres torsdag 23. september.

 

FINALISTENE I MATSKATTSTIPENDET 2021

Balhom

Balholm, en familiebedrift i Balestrand i Sogn, er en nyskaper innen produksjon av fruktdrikker. Drikkene er kjent for sin høye kvalitet, noe de har høstet mange internasjonale priser for. Produktene, som er fri for tilsetningsstoffer, representerer god ressursutnyttelse: de lages av lokale, utsorterte epler. 

Målet nå er å ta i bruk utsorterte plommer, og kanskje også moreller og kirsebær, for bedre ressursutnyttelse. I dag kastes ca. 15 prosent av plommeavlingene. Balholm ønsker å produsere hermetiske plommer på glass, som dessert. I tillegg vurderer Balholm å produsere syltetøy av utsorterte moreller og kirsebær.

Balholm - Balestrand

Balholm - Balestrand

Ingenting tilsatt og ingenting tatt ut.

Galåvolden Gård

Galåvolden Gård utenfor Røros i Trøndelag drives av niende og tiende generasjon.

Gården driver med egg- og melkeproduksjon, samt foredling av Rørosost, Rørosis, Rørosmajones, Røroskake og spekemat – alt basert på egne sporbare kvalitetsråvarer fra egen gård, lokale bær og varer fra medlemmer av Rørosmat.

I vår startet Galåvolden å utvikle marengsprodukter for å utnytte eggehviten som er til overs fra majonesproduksjonen. 

Målet nå er å videreutvikle marengsproduksjonen, for å kunne ta unna etterspørselen og for å sikre full utnyttelse av eggehvitene. Produksjonsmetoden er i dag manuell med stor fysisk belastning.

Galåvolden Gård - Røros

Galåvolden Gård - Røros

Ekte håndverkskvalitet fra Trøndelag

Jentene på tunet

Jentene på tunet holder til på en gård i Selbu i Trøndelag og består av et ektepar som startet med sjokoladeproduksjon i det små i 2016.

På gården er det nå sjokoladeproduksjon, café og gårdsbutikk. Jentene på tunet leverer i dag til 500 forhandlere og er kjent for sin premium kvalitet, bruk av gode råvarer og godt norsk håndverk, noe som har ført til priser både i Norge og internasjonalt. 

Målet nå er å fortsette reisen med å utvikle norsk premiumsjokolade - med suksess i Norge og internasjonalt. I denne målsetningen ligger utvikling av nye produkter

Jentene på Tunet - Selbu

Jentene på Tunet - Selbu

Prisvinnende sjokoladefryd

Metervare

Metervare på Sinsen i Oslo lager unike og smaksrike håndverkspølser basert på gamle produksjonsmetoder og bestemors teknikker. Pølsene har høyt kjøttinnhold, naturlige ingredienser og smakstilsettes med spennende, selvplukkede urter fra nærområdet.

Metervare brenner for det utdøende pølsemaker-yrket og bygger stolthet til yrket ved å ta til seg flere lærlinger og holde foredrag og pølsekurs for blant annet skoler. 

 

Målet nå er å øke kapasiteten på produksjonen, samt å utvikle nye, unike produkter som rå pølse i ring, en polskinspirert pølse, kyllingpølse og nye sauser. 

Metervare - Oslo

Metervare - Oslo

Metervare ble etablert i 2013 som en kjærlighetserklæring til pølser og spekemat. Det er en kjærlighet våre kokker og pølsemakere deler med mange nordmenn.

Stavanger Ysteri

Stavanger Ysteri i Stavanger sentrum har røtter i tradisjonell håndverksysting og er en pioner i bevegelsen av små økologiske produsenter.

Ysteriet lager håndtverkost av dagsfersk rå økologisk melk fra én utvalgt gård. Flaggskipet er den vellagrede blåmuggosten Fønix. Ysteriet har også en liten testproduksjon på Eden; Norges eneste variant av den franske osten Langres. Eden modnes med norsk sider, og her brukes sider som ikke har høy nok kvalitet til å tappes på flaske.

Målet nå er å øke produksjonen av Fønix slik at alle MENY-butikker og flere restauranter får den. I tillegg er målet å øke kapasiteten, slik at nyvinningen Eden kan tas ut i fullskalaproduksjon.  

Stavanger ysteri – by-ysteri med lidenskap for rå melk

Stavanger ysteri – by-ysteri med lidenskap for rå melk

I et hvitmalt murhus i Østre bydel av Stavanger forvandler Lise økologisk melk fra Leikvoll gard i Randaberg til de lekreste økologiske oster. Vi er hos Stavanger Ysteri i Ryfylkegata!

Thorbjørnrud Ysteri

Thorbjørnrud Ysteri på Øvre Kjekshus Gård i Gran kommune på Hadeland er kjent for oster som Rød Ku, Brilliant Brie, Skikkelig Cheddar og Pepperknoll.

Råvarene kommer fra gårdens egne kyr, sauer og geiter, og gården har fokus på bærekraft og dyrevelferd.

Målet nå er å flytte produksjonen til gården. Nytt ysteribygg vil ligge nær fjøset for maksimal ferskhet, og vil også romme en sal til formidling av kortreiste matopplevelser.

Ysteriet ønsker å utvikle nye oster som en Gauda-inspirert gulost på sauemelk (ala spansk manchego), en Gauda-inspirert gulost på kumelk og en ferskost som kokes/stekes som alternativ til kjøtt eller tofu. 

Thorbjørnrud Ysteri – prisvinnende oster fra Hadeland

Thorbjørnrud Ysteri – prisvinnende oster fra Hadeland

På Hadeland, nærmere bestemt på vakre Jevnaker, ligger ærverdige Thorbjørnrud hotell der bonde, eier og hotell-direktør Olav Lie-Nielsen gir sine gjester helt spesielle matopplevelser.