Nyyyt - Bjerkreim Se video

Nyyyt - Bjerkreim

Røyking og tørking av pinnasteik etter en over 100 år gammel oppskrift.

På Røysland Gaard i Bjerkreim kommune i Rogaland ligger familiebedriften Nyyyt, som produserer pinnasteik – saltet og tørket lammekjøtt av sauerasen svartfjes.

- Ideen startet i desember 2005 på et julebord med jobb. Der var det som vanlig buffet, deriblant pinnekjøtt. Da vi endelig kom frem, var det selvsagt ingen kjøttfylte stykker pinnekjøtt igjen – bare bein med litt kjøtt på. Jeg har alltid vært matinteressert og er i tillegg utdannet kjøttskjærer, og fikk da ideen om å lage pinnekjøtt av hele lammet, forteller daglig leder Georg-Fredrik Ueland.

Dette la grunnlaget for et samarbeid med Jærmuseet, hvor man fant historien og gamle oppskrifter på det som i dag kalles pinnasteik. Pinnasteika har lange røtter flere plasser på Vestlandet, men i dag er navnet på vei til å forsvinne. Derfor er det ekstra stas å kunne føre navnet videre.

Hele dyret brukt

Før det fantes komfyr og kjøleskap, var det vanlig å salte kjøttet og henge det på en pinne over ildstedet for tørking – derav navnet pinnasteik.

- Vi bruker i tillegg grunnvann fra Røysland Gaard i Bjerkreim, og oppskrift på en lake som er over hundre år gammel og uten nitrisalt.

Pinnasteik skiller seg ut fordi vi nytter hele dyret og dermed får mye mer kjøtt. I tillegg har produkte et unikt navn, som tar vare på gamle tradisjoner som vi er alene om i Norge, sier Georg-Fredrik.

Pinnasteiken lages av kjøtt fra den spesielle sauerasen svartfjes, som spiser mye forskjellig i det norske landskapet og har en egen evne til å marmorere fett inn i kjøttet, som igjen gir ekstra mørt kjøtt.

Det er viktig for familiebedriften å produsere produktet sitt selv. Derfor har de bygget egne produksjonslokaler på Røysland Gaard, hvor lammene kommer ferdig slaktet og med en lapp som viser hvilken bonde de kommer fra. De går inn i skjærerommet, videre oppi den unike laken, og blir etter salteprosessen hengt opp på rustfritt stativ og satt inn i klimatørkene.

Her er det ingen hurtigtørking, vi bruker den tiden vi må for å få et optimalt produkt. Etter tørkingen, skjærer vi opp alt selv og pakker det i butikkforpakningene våre

Viktig å ta vare på kulturarv

Den daglige lederen synes det er viktig med lokale varer og produkter fordi det er viktig å ta vare på tradisjonene og videreføre dem til kommende generasjoner. Lokale produkter forteller unike historier, og bondens stolthet flettes inn i produktet.

- I dag er vi heldige som har mange som legger ned masse tid og kunnskap i å ta vare på lokalmaten i Norge. Dette gjør at vi nå begynner å få et stort utvalg i lokalmat, sier Georg-Fredrik og fortsetter:

- For bygdene rundt i landet er også verdiskapingen på lokalmat veldig viktig. Dette gjør kanskje at en bonde kan drive videre på en litt øde plass, som er med på å holde liv i hele Norge.

Er vi i Norge flinke på lokalmat, tror han vi etter hvert kan begynne å snakke om eksport av norske, reine lokalmatprodukter.

- Noen produkter er allerede i gang, og med et godt samarbeid med reiselivet og kokker, tror jeg det er potensiale for mye mer. Da begynner vi å snakke om verdiskaping og stolthet, sier Georg-Fredrik.

Pinnasteik finner du i utvalgte MENY-butikker.