EventyrSMAK

EventyrSMAK

Flere bønder og bedrifter sammen for lokalprodusert mat.

I Buskerud blomstrer både folk, dyr og planteliv, og derfor har det i lang tid blitt dyrket små spesialiteter i området. Gjennom Eventyrsmak tilbyr flere produsenter deilige, lokale produkter.

- Eventyrsmak ble startet i 2002 som et mobiliseringstiltak for bønder i de tre kommunene midt i Buskerud. Etter mange år med hardt arbeid står vi sterkere enn noen gang, og har utvidet området til å gjelde hele Buskerud fylke og til å inkludere også bedrifter som bearbeider, selger eller serverer lokal mat, forteller Anette H. Solbakken, daglig leder i Eventyrsmak.

Lokaltmat med tradisjonsrike oppskrifter

Sommeren 2014 åpnet EventyrSMAK egen butikk i Åmot sentrum og hele virksomheten ble flyttet dit. Sammen produserer de lokalmat med tradisjonsrike oppskrifter, og lager mat med kjærlighet. De er også opptatt av dyrevelferd, og har flere økologiske produsenter.

De største produsentene er Sigdal Bakeri og Eiker gårdsysteri, mens de minste har produksjonskjøkken hjemme i bryggerhuset på gården sin.

EventyrSMAK omfatter blant annet disse gårdene

Bakke Gård

Den største produsenten i Eventyrsmak, og har til og med eget gårdsbakeri. De har varer som gelé, syltetøy, kjeks og de populære grovisene.

Øderud gård, Veikåker gård og Ek gård

Alle gårdene leverer økologiske egg. Eventyrsmak driver økologisk av hensyn til dyrene, og kompromisser ikke når det kommer til dyrevelferd. Hønene går fritt, spiser sunt, økologisk fôr og vokser i naturlig tempo. Blant hønene er det haner som holder ro og orden i flokken.

Lille Handleri

Helle røyker og bearbeider ørret, sik og gjedde og serverer den sammen med andre varer fra EventyrSMAK på sin lille kafé.  

Fossen Gård

Steinar Jokstad og Siv-Iren Brateng er ganske unge og «nye» bønder. Det yrer av liv rundt husene, helt fra sauer til bier – og barn.

Hov Gård

Ole Gulsvik har lenge spesialisert seg på gamle kornsorter som dyrkes etter økologiske prinsipper. På låven har han en egen mølle som brukes til å male spelten.

Gårdsbutikken under Norefjell

I Gårdsbutikken under Norefjell finner du først og fremst egne urteblandinger – både krydder og te.

Generelt er folk opptatt av ekte mat uten tilsetningsstoffer. Lokal mat handler om identitet

Hvorfor tror dere produktene fra EventyrSMAK faller i smak hos folk? 

- Vi har veldig god kvalitet og smak på varene våre. Vi utfører interne kvalitetskontroller, og alle nye varer blir testet godt før de får Eventyrmerket. Vi tror også kundene setter pris på kortreist mat – vi kaller det ren matglede, sier Anette.

Produkter fra EventyrSMAK får du i utvalgte MENY-butikker på Østlandet.