5 enkle måter å heve smaken på

5 enkle måter å heve smaken på

Det er ikke mye som skal til for å løfte smaken på vanlige middagsretter eller søndagsvaflene. Trenger maten det lille ekstra? Her er 5 enkle tips for å heve smaken på alt fra hverdags- og helgemat til vafler.

Det er ikke alltid maten står helt til forventningene. Selv om maten er god, er det kanskje noe som mangler som man ikke helt kan sette fingeren på. Da er det kjekt å ha noen triks i ermet som løfter middagen til nye høyder. 

Dette er forskjellen på meieriproduktene

Dette er forskjellen på meieriproduktene

Lurer du på hvordan man bruker kesam i matlaging? Hva er forskjellen på rømme og crème fraîche? Her får du svar på forskjellene mellom de mest populære meieriproduktene.

1. Prøv crème fraîche i gryter og grateng

Crème fraîche passer ypperlig i varmretter og gir gryter og gratenger det lille ekstra. Den gir maten en kremet, rund smak og tåler godt varmebehandling.

Slik bruker du crème fraîche i mat

Crème fraîche er veldig allsidig og er en mellomting mellom fløte og rømme, og kan brukes deretter. Det betyr at du kan bruke den til nesten hva som helst!

  • Gode kokeegenskaper - denne tåler koking godt uten å skille seg.
  • Perfekt i sauser, supper og gryter for kremet, rundt smak.
  • Kan vispes til krem. Denne blir friskere og syrligere enn vanlig kremfløte - perfekt til søte desserter.
  • Kan brukes i bakverk der du ellers ville brukt rømme.

Crème Fraîche kan fryses, men vil endre konsistens etter tining. Bruk tint Crème Fraîche i bakverk, kaker, brød og vafler!

2. Bruk ekte ost i matlagingen

Glem pizzablandinger - skal du ha den gode ostesmaken må du gå for ekte ost! Heldigvis finnes det ferdigrevet ost for enkelhetens skyld, og du kan velge mellom mange ulike blandinger. 

Ost kan brukes til det meste. Bruk ost i sauser, på gratenger, på pizzaen eller i et saftig ostesmørbrød.

  • Milde guloster som Jarlsberg og Norvegia passer til alt og er en hverdagsfavoritt blant både barn og voksne.
  • Smakfulle oster som cheddar, vellagrede guloster og blåmuggoster er for de som ønsker mer smak. Prøv å blande inn litt cheddar i ostesmørbrødet eller på burgeren!
4 enkle og smakfulle ostesmørbrød

4 enkle og smakfulle ostesmørbrød

Ostesmørbrød er mye mer enn bare ost og skinke. En god toast kan fylles med spennende, smakfulle oster og godt tilbehør. Her er flere gode og enkle tips til spennende ostesmørbrød.

3. Kremost er perfekt topping og tilbehør

Kremost er noe de fleste utelukkende bruker som pålegg, men visste du at kremost også er perfekt som tilbehør til mange ulike retter? 

Det stemmer, kremost er en allsidig smakshever du bør ha i kjøleskapet.

Kremost kan blandes med bær, krydder eller urter du liker. Prøv med dill til fiskemiddagen eller tyttebær til viltmåltidet.

4. Prøv rømme på nye måter

Rømme er frisk og smakfull og setter prikken over i-en på mange måltider. Rømme tåler ikke koking, og bør heller serveres ved siden av retter som skal kokes, eller tilsettes rett før servering. 

Rømme er derimot perfekt i bakst og kaker for et ekstra saftig og smakfullt resultat. 

Slik kan du bruke rømme:

  • Rømme kan piskes som krem og serveres til desserter og bakverk.
  • Tilsett litt urter eller krydder for enkelt tilbehør til fisk og kjøtt.
  • Rømme er også godt toppet på pizza, pasta eller taco.
  • Du kan også lage dine egne dipper og dressinger. Tilsett smakfulle ingredienser som hvitløk, krydder, sitronsaft og urter.
Rømme kommer i flere varianter med ulik fettprosent. For fyldigere smak, velg en rømme med høyere fettprosent.

5. Ikke glem fløte

Fløte er uunværlig i matlaging og bakst. Ved å tilsette litt fløte i supper, sauser og gryter får man en rund, kremet smak man ikke får nok av.

Perfekt til pastasauser, ostesauser, kremede supper og hvit saus til fiskeretter.

Fløte tåler et raskt oppkok, men kan ikke koke lenge - da skiller den seg. Smaken er fremdeles god, men suppen eller sausen ser ikke like delikat ut.