Dette er burrata og slik bruker du den

Dette er burrata og slik bruker du den

Burrata har du kanskje hørt om - den eksklusive, kremete osten med knute på. Men hva kan man bruke den til, hva er den laget av og hvordan smaker den? Her får du alle svarene og våre beste tips når du skal servere burrata.

Burrata kalles gjerne dronningen av Italiensk ost, og er en delikat luksusvariant av mozzarella. En ting er sikkert; Når du først har smakt burrata, vil du ikke lenger nøye deg med med vanlig mozzarella.

Kjøp burrata hos MENY

Forskjellen på mozzarella og burrata

Burrata er en type mozzarella, en ferskost som begynner sin reise på samme måte som den velkjente mozzarellaen. 

Ostemassen strekkes og knas under oppvarming til den er elastisk og formbar. Slik får mozzarella sin unike konsistens.

Burrata bør alltid serveres romtemperert. Kald ost har lite smak og aroma, og dersom burrataen blir for varm, vil den bare smelte.
Den delikate burrataen er fylt med en blanding av håndrevet mozzarella og fløte, noe som gjør den ekstra kremete og god Den delikate burrataen er fylt med en blanding av håndrevet mozzarella og fløte, noe som gjør den ekstra kremete og god

Slik lages burrata

Når burrataen har blitt knadd og strukket godt, tar man en liten bit av ostemassen som man huler ut til en ca halv centimeter tykk pose.

Deretter fylles posen med biter av håndrevet mozzarella blandet med fløte. Posen knytes igjen, og slik får burrataen sitt karakteristiske utseende.

Slik bruker du mozzarella

Slik bruker du mozzarella

Mozzarella er noe de fleste forbinder med italiensk pizza, men denne ferskosten har mange andre bruksområder. Ha den på brødskiven, i salaten eller lag en deilig caprese. Se våre beste tips og oppskrifter med denne velsmakende osten.

Hva lages burrata av?

Burrata er oftest laget av pasteurisert kumelk, men du får også tak i tradisjonell burrata som er laget av pasteurisert bøffelmelk.

Se etter burrata di bufala (bøffelmelk-burrata) om du vil unne deg noe ekstra godt.

Burrata er enkel å tilberede og servere

Hvordan bruker man burrata og ikke minst; hvordan spiser man denne lille osteposen? Heldigvis er det mye enklere enn du tror, og det er lett å imponere gjestene med burrata på menyen. 

Burrata smaker mildt og lett syrlig, og passer særs godt i friske retter som caprese. Den passer også godt som forrett til varmt, nystekt brød.

Spis burrata som den er

Burrata er en delikatesse i seg selv, og om du aldri har smakt den er kanskje dette det perfekte stedet å starte. 

La burrataen bli romtemperert før du heller litt god olivenolje på den og har på litt flaksalt. Et enkelt festmåltid!

Du kan gjerne bruke burrata der du ellers ville brukt mozzarella, og den kremete burrataen passer spesielt godt til både kjøtt, fisk og pizza.

Prøv burrata på pizzaen

I motsetning til vanlig mozzarella, skal du ikke ha burrata på pizzaen før den skal stekes. Osten har du på rett etterpå, når pizzaen er ferdig stekt. 

Du kan derimot toppe pizzaen med biter av burrata. Legg på burrata med en gang pizzaen tas ut av ovnen, og server pizzaen umiddelbart. 

Asparges, spekeskinke, tomat og skinke er godt på pizza med burrata.

Slik lager du ekte italiensk pizza hjemme

Slik lager du ekte italiensk pizza hjemme

Det er få som er bedre på pizza enn italienerne, men heldigvis trenger du ikke dra helt til Italia for å nyte en ekte Capricciosa eller Parma. Dette er triksene du trenger for å lage ekte italiensk pizza hjemme.

Bruschetta med burrata

Topp sprø bruschetta med olivenolje, spekeskinke og bruschetta. Enkel kosemat, forrett eller selskapsmat som imponerer.

Med delikate og milde råvarer som burrata, passer det godt med enkle og rene smaker.

Italienerne er spesialister på å lage retter med få, gode råvarer, og det er spesielt godt å ha i bakhodet når man skal servere burrata.

Server burrata med olivenolje og flaksalt og godt tilbehør som grillede grønnsaker, tomater og nystekt, varm focaccia.