Alt om oste-VM 2018

Alt om oste-VM 2018

Publisert 28. oktober 2018
Kåring av verdens beste ost i en av verdens største ostekonkurranser i Bergen 2.-3. november 2018. Verdens største ostemesse og det største internasjonale matarrangementet Norge har hatt. Rekordmange oster er påmeldt og fire av de norske dommerne jobber i MENY.

Nær 3500 oster fra hele verden samles i Grieghallen i Bergen fredag 2. november. Der skal ostene bedømmes av 235 internasjonale ostedommere, og kjempe om å bli kåret til verdens beste ost. 

I 2016 ble den norske osteprodusenten Tingvollost kåret til vinner av konkurransen med sin blåmuggost Kraftkar, og siden dette har HANEN og Norsk Gardost arbeidet for å arrangere World Cheese Awards i Bergen.

Rekorddeltakelse

Dette er 31. gangen World Cheese Awards arrangeres. Aldri før har så mange oster vært påmeldt. Og aldri før har så mange land meldt på ost til World Cheese Awards.

3 472 oster fra 41 land er påmeldt. 175 av disse ostene er norske, fordelt på 58 ysterier. Mange av disse ostene kan kjøpes hos MENY.

Vi har valgt ut 13 unike osteskatter fra Norge som vi har ekstra fokus på i våre butikker. Les mer om ostene og andre ostegleder her  eller spør en av våre matarbeidere om tips og inspirasjon. Se våre utvalgte VM-oster her:

Norsk osterevolusjon

I 2016, året da Tingvollost vant World Cheese Awards med blåmuggosten Kraftkar i San Sebastian, var 5 norske osteprodusenter påmeldt. I London 2017 var det 17 norske, og i år er hele 58 norske osteprodusenter påmeldt til World Cheese Awards i Bergen.

Verdensmesteren Kraftkar fra 2016

Verdensmesteren Kraftkar fra 2016

Den norske blåmuggosten Kraftkar ble i 2016 kåret til verdens beste ost under World Cheese Awards. Fortsatt kan ikke nordmenn få nok av denne osten. Du får kjøpt den i utvalgte MENY-butikker, se hvilke her.

250 dommere fra 29 land

50 norske og 180 internasjonale dommere skal smake seg fram til de beste ostene og årets vinner. 

I team på 3-4 smaker de seg gjennom ostene. De skal komme frem til én Super Gold fra sitt bord. 78 Super Golds blir til 16 som til sist konkurrerer om å bli årets vinner av World Cheese Awards.

Vi er stolte av at fire MENY-matarbeidere skal være dommere under årets VM:

Viktoria Grimen

Viktoria er osteansvarlig hos MENY Oasen Bergen og en av MENYs osteambassadører.

Siri Helen Hansen-Barry

Siri startet i MENY i 1995 og er i dag ansvarlig for kategorien ost i MENY. Hun har mange års fartstid i ostedisken og var én av seks norske dommere under Word Cheese Award 2017. 

Jan Arne Moen

Jan Arne er er osteansvarlig hos MENY Colosseum og medlem av MENY-Lauget. Han titulerer seg som butikkslakter og ostenerd.

 

Espen Schøning Lie

Espen har erfaring siden 1993 som kokk, konditor, soussjef, kjøkkensjef og food & beverage manager frem til han begynte i MENY i 2008, hvor han nå jobber som leder for kategori ferskvare og er leder for MENY-Lauget.

Håper vi ses i Bergen i helgen, 2.-3. november!

Du kan også følge konkurransen via livestream på ostevm.no 

Fra venstre: Siri Hansen-Barry, Viktoria Grimen, Espen Schøning Lie, Jan Arne Moen Fra venstre: Siri Hansen-Barry, Viktoria Grimen, Espen Schøning Lie, Jan Arne Moen