Fiordilatte - den beste mozzarellaen til pizza

Fiordilatte - den beste mozzarellaen til pizza

En ekte, napolitansk pizza toppes gjerne med ferskosten mozzarella. Men lager du pizzaen med mozzarella i lake, har du kanskje lagt merke til at pizzabunnen blir slapp istedenfor sprø. Hemmeligheten er riktig type mozzarella: Fiordilatte - italienernes favoritt.

Fiordilatte høres nesten ut som en god iskrem eller en fancy kaffe, men er rett og slett en type mozzarella, og ikke en hvilken som helst.

Er du en real pizzaelsker eller ekstra glad i italiensk mat, er du mest sannsynlig allerede hekta på denne fantastiske osten, som mange antagelig vil beskrive som tidenes mest populære meieriprodukt. 

Hva er forskjellen på fior di latte og mozzarella?

Fiordilatte skiller seg fra den autentiske mozzarellaen som lages på bøffelmelk, ved at den er laget på 100% pasteurisert kumelk. Osten har en mild, søt og naturlig smak som oppleves litt mer delikat enn den klassiske. 

Den er også fastere, men har fremdeles den fantastiske smelteegenskapen som tradisjonell mozzarella. I tillegg avgir Fiordilatte mindre væske under steking, og er dermed ofte førstevalget for de som hele tiden jakter på perfeksjon når det kommer til napolitansk pizza.

Skal du lage pizza? Beregne 100g Fiordilatte per pizza.
Fiordilatte har et ekstra delikat, nesten hvitt fløyelsmykt utseende etter at den er varmebehandlet Fiordilatte har et ekstra delikat, nesten hvitt fløyelsmykt utseende etter at den er varmebehandlet

Gode smelteegenskaper

Fiordilatte passer perfekt til alt man ellers bruker mozzarella til - fra frisk caprese til en god pizza, ostesmørbrød eller gratinerte retter.

Den milde smaken gjør også at den er en fin erstatning for klassisk bøffelmozzarella. Fiordilatte har de samme, gode smelteegenskapene og du vil få lange ostetråder med denne mozzarellavarianten også. 

De beste ostene til italiensk pizza

De beste ostene til italiensk pizza

Italiensk pizza er kjent for sin den tynne bunnen med luftig og sprø skorpe som toppes med nydelig ost som smelter på tunga. Hvilke oster bør man velge, kan man bruke norsk ost og hvilke smaker godt sammen? Her er våre tips til god ost på napolitansk pizza!

To typer Fior di latte hos MENY

Visste du at du får tak i to typer fiordilatte hos MENY? Du får den både i hel blokk, og ferdig ternet.

  • Fiordilatte Cubetti
    Her er jobben med å ta vekk overflødig væske og kutte fersk mozzarella i terninger allerede gjort. Produktet egner seg ypperlig til pizza og hvor enkelt er det vel ikke å bare drysse ferdige osteterninger over pizzabunnen. Test den gjerne også i en god omelett, over en salat eller som del av et ostebord. 
  • Fiordilatte i blokk
    Den litt faste konsistensen gjør at den lett kan deles i staver. I tillegg til å være lett og rive, kan den brukes på samme måte som cubetti. Prøv den også gjerne til gratinering av pastaretter, smeltet over grønnsaker, i en hjemmelaget ostesaus, helt enkelt som et dryss på bakt potet eller til fredagstacoen.
Lag dine egne mozzarellasticks ved å rive opp strimler av fiordilatte i blokk, pankopanere dem og steke i frityr, stekeovn eller airfryer.

Så lenge holder fior di latte etter åpning

Fiordilatte cubetti holder seg fint noen dager i kjøleskap etter at emballasjen er brutt, men den tåler heldigvis også en runde i fryseren. Bruker du ikke opp all osten, er det en gyllen mulighet til å fryse ned mindre porsjoner. 

Når du skal bruke osten fra fryseren, bør den varmebehandles for best resultat og smak. Ost kan få en litt annen konsistens etter frysing, men når den smelter blir den alltid god.