Slik oppbevarer og tilbereder du urter

Slik oppbevarer og tilbereder du urter

Friske urter visner fort. Her får du gode tips til oppbevaring av friske krydderurter og smarte tips til tilberedning slik at du får nyte smakene lenger.

Plant gjerne om urtene i større krokker for å bevare dem lenger. Vann urtene fra skålen, og pass på å hverken overvanne dem eller la de tørke ut.

Om våren kan du også plante dem i hage, kasser, potter og bed. 

Klarer du ikke spise opp urtene før de visner?

  • Tørk urtene i bunter. Heng med bladenen ned på et tørt sted. Når bladene er helt tørre river du dem av stilken, og oppbevarer dem på tett boks eller glass. De må tørke i ca. 2-4 uker, urten skal smuldre mellom fingrene når den er tørr nok.
  • Frys ned urtene i fryseposer. Vask, tørk og legg i fryseposer. Fjern så mye luft som mulig. Ved bruk knuser du urtene mellom fingrene mens de ennå er frosne.

Lag ditt eget urtesalt

1. Miks favoritturtene dine med grovt salt. Beregn ca 1 del salt til to deler urter.

2. Kjør salt og urter i en mikser eller blender.

3. Spre utover et bakepapir på et stekebrett og la tørke til det er helt tørt, ca et døgn. Man kan tørke i stekeovnen også på 40 grader med døren på gløtt for å slippe ut fuktighet. Når urtesaltet er helt tørt, knuser man resten med baksiden på en sleiv om det skulle være klumper.

Kan oppbevares i fryser opptil et år om man ikke bruker alt innen rimlig tid.

Tips til smakssetninger av salt:

  • alt av urter
  • paprika, chili, løk
  • sitron- eller limeskall
  • pepperot
  • parmesan

Hjemmelaget urtedressing

Dette er en sval og god urtedressing med kesam, limesaft og finrevet limeskall, koriander og litt mynte. Finstrimlet agurk er godt ved siden av. 

Urtesmør

Bland urter du ikke har fått brukt opp i godt smør, og du har deilig urtesmør på lager i kjøleskapet.