Urteguide til fisk – slik setter du prikken over i-en

Urteguide til fisk – slik setter du prikken over i-en

I Skandinavia er dill den første urten folk tenker på å bruke til fisk og skalldyr. Men det finnes mange gode alternativer og spennende måter å bruke urter på i fiskemiddagen.

Se video ovenfor med oppskrift på Hovmestersmør med urter, perfekt til fisk!

Milde urter som persille, kjørvel, basilikum og estragon, passer godt til fisk. De kan enkelt brukes som et dryss på varmebehandlet fisk, men også gjerne i sauser og som smakstilsetter i tilbehøret.

Bruk urtene i kokevannet, for eksempel med poteter. Da får potetene en nydelig aroma og står mer ut som tilbehør.
Knuste nypoteter med sitron og dill smaker nydelig og passer perfekt som tilbehør på sommeren, men smaker godt resten av året også. Knuste nypoteter med sitron og dill smaker nydelig og passer perfekt som tilbehør på sommeren, men smaker godt resten av året også.

Ønsker du mer smak i fiskemåltidet, er gressløk et godt valg – denne passer til alt og har en mild og fin løkaroma.

Er du derimot av dem som liker det mer spicy, er det mye inspirasjon å hente fra landene rundt Middelhavet. Her brukes det mer robuste urter med distinkte smaker. Favorittene er timiansalviefrisk oregano, og faktisk også rosmarin. Men rosmarinen skal man være forsiktig med, så den ikke overdøver den milde sjømat-smaken. Dersom du ikke ønsker alt for kraftig smak, er et godt tips å bruke en rosmarinkvast som oljepensel når du for eksempel griller eller steker fisk. Dypp rosmarinkvasten i olje og pensle fisken underveis - dette er populært blant annet i Kroatia.

De robuste urtene passer spesielt bra hvis man skal grille, steke eller ovnsbake fisken. Disse urtene kan komme til å dominere smaksbildet hvis de brukes rå, derfor bør de varmebehandles med fisken. 

Hel fisk er perfekt å fylle med forskjellige urter. Hakk urtene og fyll dem i buken på fisken, som du så ovnsbaker eller griller. Legg gjerne inn noen sitronskiver for en frisk touch.
Hel laks med sitron, urter og potetskiver. Hel laks med sitron, urter og potetskiver.

Mange av de robuste urtene fra Middelhavet er fine smakstilsettere til fisk, kanskje heller enn skjell og skalldyr.

Et mer eksotisk valg er koriander, som er svært smaksrik med et parfymert og sitrusaktig preg. I Latin-Amerika og store deler av Asia er det vanlig å bruke frisk koriander sammen med fisk. Denne urten brukes hovedsakelig kald, for eksempel som smakstilsetter i fisketaco. Men den kan også bli anvendt  varm; det er fantastisk god smak på blåskjell tilberedt med kokosmelk, lime og koriander. Indisk curry med fisk og koriander er også et spennende måltid.

Prøv taco med laks, spinat, frisk salsa og fetaost.

Taco med laks, spinat, frisk salsa og fetaost Taco med laks, spinat, frisk salsa og fetaost

Det er en god idé å tilsette urter i sausen du skal bruke til fisken.

Kalde rømme- og urtesauser passer nesten alltid til fisk. Her er en knallgod dressing du lager på 1-2-3: Bland kesam, limesaft og finrevet limeskall, koriander og litt mynte. Finstrimlet agurk er godt ved siden av.

Et enkelt tips er å piffe opp klassikere som hollandaise, beurre blanc og sandefjord-smør. Kutt opp gressløk, dill eller persille, og rør godt inn. 

Bland kesam, limesaft og finrevet limeskall, koriander og litt mynte og du har en kjapp og knallgod dressing som passer perfekt til fisk. Bland kesam, limesaft og finrevet limeskall, koriander og litt mynte og du har en kjapp og knallgod dressing som passer perfekt til fisk.

Til hvit fisk som torsk, steinbit og breiflabb, er det nydelig å bruke en godt redusert rødvinssaus med timian og oregano.

Kalde, grønne urtesauser som chimichurri passer også bra til hvit fisk, spesielt når den grilles eller stekes. Selv om navnet på sausen er vanskelig, så er oppskriften lett. Bland persille, oregano, koriander, chili og hvitløk med olivenolje og rødvineddik.

Du kan også prøve en salsa verde – den passer til alle typer fisk. Denne sausen finnes i både italiensk, fransk og spansk kjøkken, og består hovedsakelig av urter, og da mest persille.

Klassisk italiensk basilikum er også svært anvendelig. Prøv for eksempel å bake inn fisken med pesto, dette er en favoritt blant alle aldersgrupper. 

Spinat og valnøttpesto passer godt til hvit fisk. Spinat og valnøttpesto passer godt til hvit fisk.