Kebab og Gyros utfordrer fredagstacoen
Kebab og gyros har lenge vært kjent som nattmat, men nå finner de veien til middagsbordet. Hos dagligvarekjeden MENY ser de at stadig flere kunder velger disse rettene i stedet for den tradisjonelle tacoen.
– Mange er nysgjerrige på kebab- og gyrosløsninger i butikk. De minner litt om taco i måten man setter sammen retten selv, og det gjør at de appellerer bredt, sier Espen Lie, leder av MENY-Lauget.
Ifølge Lie har MENY lenge solgt Angus-snadder fra Jæren i ferskvaredisken, noe som har gjort det enklere for kundene å prøve seg på kebab og gyros hjemme.
– Angus-snadderet holder høy kvalitet og er et godt utgangspunkt for å lage kebab eller gyros selv. I tillegg finnes det nå et bredt utvalg av kits, sauser, krydder og brød, sier han.
Nye produkter hos MENY
Den gryende gyros- og kebabtrenden fører til at en rekke nye produkter kommer i MENYs butikkhyller denne våren.
Den svenske serien Super Mønsj, som er populær i Sverige, kommer med nå med tre kjøttprodukter: klassisk kebab, kyllingkebab, gyroskebab, to kebabsauser og rulle kebablefser. I tillegg kommer Gilde med tre produkter: krydret gyroskjøtt (svin og kylling), frossen tynnskåret gyroskjøtt og frossen tynnskåret kebabkjøtt.
Veldig god respons
Nordmenn lar seg ofte inspirere av mattrender fra utlandet, og i Sverige er kebab-kits allerede en stor suksess. Den svenske leverandøren Schysst Käk har lenge vært tilgjengelig i grensehandelen og forventer at trenden vil vokse i Norge.
– Vi har smuglansert produktene våre i MENY og fått veldig god respons. I Sverige har mange barnefamilier innført hjemmelaget kebab som en ny helgetradisjon. Nå tror vi Norge er klare for det samme, sier Amid Keihrmand, administrerende direktør i Schysst Käk (som leverer Super Mønsj-serien).
Espen Lie mener noe av suksessen skyldes nordmenns kjærlighet til gode smaker fra Middelhavet og Midtøsten. Han tror kebab og gyros vil ta en bit av tacoens markedsandel.
– Mange liker den autentiske smaken og muligheten til å sette sammen retten selv, og det er enkelt å variere på fyll, og smaker, og det er lett å kombinere med friske grønnsaker, sier Lie.
Produktene fra Mønsj fikk terningkast 6 i Nettavisen 25. februar 2025
Hva er forskjellen på Gyros og Kebab?
Både Gyros og kebab lages med kjøtt som stekes på et roterende spyd, men de kommer fra ulike matkulturer og har derfor noen variasjoner:
Gyros
En gresk rett som ofte lages med svinekjøtt, kylling eller lam. Kjøttet er krydret med greske urter og krydder som oregano og timian. Serveres gjerne i pita eller som rull i et flatt brød med tzatziki, tomater, løk og noen ganger poteter.
Kebab
Begrepet «kebab» dekker flere retter, men den populære doner kebaben, som har sine røtter i det tyrkiske kjøkken, lages ofte med lam, storfe eller kylling og har en annen krydderblanding. Kebab serveres ofte i pita eller som rull i et flatt brød med en blanding av salat, tomat, løk, og ulike sauser – ofte en yoghurt- eller hvitløksbasert saus, men tilbehøret kan variere.
Shawarma
Begrepet refererer til hvordan kjøttet grilles på spydet. Shawarma har mange likheter med gresk gyros og tyrkisk döner kebab, men med forskjellige krydder og sauser.
Oppskrift på klassisk kebab i pita
Lyst på kebab? Den blir aller best hjemmelaget! Enkel og god oppskrift på krydret lammekebab med hvitløksdressing, rødløk, tomat og agurk i pitabrød. Bruk gjerne rester fra påskens lammestek. Du kan også benytte deg av ferdigproduktene fra Mønsj eller Gilde med kebab storfekjøtt.
Oppskrift på Gyrosrull
Oppskrift på skikkelig digg gyrosrull med shawarma av saftig svinenakke. Gyrosen serveres i brød med pommes frites, fetaost og tzatziki. Ekte street food inspirert av gresk gyros. Du kan også benytte deg av ferdigproduktene på Gyros fra Mønsj eller Gilde.
Oppskrift på Shawarma i pita
Enkel oppskrift på shawarma av lam i pita, full av gode smaker! Med krydret shawarma og yoghurtdressing er dette en digg kosemat med street food-følelse som er superenkel å lage. Du kan også benytte deg av ferdigproduktene fra Mønsj eller Gilde med kebab storfekjøtt.
Oppskrift på Gyrostallerken
Oppskrift på enkel og digg gyrostallerken med shawarma al pastor av svinenakke, stekte poteter, bakte tomater, gresk salat og tzatziki. Street food som vi kjenner det fra Hellas. Du kan gjerne benytte deg av ferdigproduktene på Gyros fra Mønsj eller Gilde.