Lerstang kylling: Dyrevelferd i Norgestoppen
Lerstang kylling vokser opp på 11 gårder i Vestfold der det er fjøs med vinterhager, vinduer og naturlig dagslys. Det naturlige dagslyset gir kyllingen en naturlig døgnrytme og gjør at den lever et så sunt og naturlig liv som mulig.
Miljøberikelser og god plass
Den har også nok av plass å boltre seg på med fri tilgang til vinterhage, halmballer, vagler, kråsstein, vann og fôr.
Kyllingen lever ut sine naturlige instinkter og tar seg således gjerne en flytur. Miljøberikelsene og alle innredningsdetaljene på gårdene gjør også mye for velferden.
Lokal kylling - kort reisevei
Gårdsand, som leverer Lerstangkylling, har vokst med årene og har et topp moderne anlegg på Linnestad i Re utenfor Tønsberg.
Derfra styres alle ledd fra ruging, klekking, oppvekst, transport, slakting og foredling av Lerstang kylling. Siden alt foregår i Vestfold, er det korte transportavstander mellom rugeriet, gårdene og slakteriet.
Fôret er også basert på lokale råvarer fra Vestfold, og det er 100 prosent fritt for importert soya.
Fokus på dyrevelferd
Lerstang-kyllingen er av rasen Ranger Gold. Dette er en ekte saktevoksende rase, dvs. at den vokser i sitt helt naturlige tempo og lever betydelig lenger (53- 56 dager) enn konvensjonell kylling. Kyllingen kjennestegned ved å være sunn, frisk, aktiv og lettbeint.
- Dyrevelferden og håndverket er det viktigste vi driver med, forteller Ådne Søyland, sjef for Gårdsand.
Kyllingene får vokse opp i omgivelser der bonden har gjenskapt så naturlige miljø som mulig. Med tilgang på halmballer, vagler og andre miljøberikelser som flittig blir brukt, lever kyllingen et sunt og godt liv. Fjærene renser de i strøbad når de selv ønsker det.
Kyllingene har god plass å boltre seg på, hvor de også kan gå ut i utehager med naturlig lys og frisk luft.
Fuglene skal ha det godt og de skal trives på gårdene. Det er viktig å håndtere dem på beste måte på slakteriet når den tiden kommer. Det gjelder både ved avlivning og videre i nedskjæring og foredling.
Det går litt saktere og det koster litt mer, men kun på denne måten kan vi beholde den gode samvittigheten og oppnå den beste kvaliteten.
Viktig med valgmuligheter
Kylling ble tatt godt imot både hos kokker og forbrukere, og tok raskt betydelige andeler i kyllingkategorien i MENY.
- Vi gir kundene våre valgmuligheter, men anbefaler dem å kjøpe vår Lerstangkylling, både fordi dette er blant de aller beste på det norske markedet når det gjelder dyrevelferd, men også fordi denne kyllingen har mer delikat kjøtt og bedre smak, sier Espen Lie.