Grill-løk reduserer matsvinn med 10 tonn
Mange har, med NRK Forbrukerinspektørene i spissen, satt fokus på hvorfor produsentene kaster så mye mat. Blant annet har den lille løken fått gjennomgå - den er blitt kastet fordi den er for liten for løsvektsalg.
Nå har Holm Gård, som ble utfordret av NorgesGruppen, utviklet et grill-løk-produkt hvor små, ferdig håndskrelte løk kommer ferdig i et aluminiumbeger.
Produktet ble først lansert i et pilotprosjekt i Meny våren 2018, hvor det fikk god mottakelse og 6 tonn småløk ble berget.
Nå er de første 200 000 grill-løkene sendt ut til butikker i hele landet, både til MENY og Spar.
- Grill-løken er et perfekt produkt som kan settes rett på grillen eller inn i ovnen. Dette kjøper våre kunder! Jeg er stolt og glad over å ha så dyktige lokale produsenter, sier butikksjef Dag Arild Bakken hos MENY Helgeroa.
Redder 10 tonn
Ifølge bonde Olaf Holm i Holm Gård vil hans nye grillprodukt gjøre at han unngår å kaste ca. 10 tonn småløk i år. Han forklarer at han ikke rår helt over størrelsene i avlingene sine.
- Når jeg setter løken i jorda om våren er setteløken fra 12 – 23 mm. Ved innhøsting ca. fire måneder senere har mesteparten vokst seg stor og fin til mellom 60 – 100 mm.
Dessverre blir noe av løken mindre enn 50 mm, og den har jeg tidligere måtte kaste. Det slipper vi nå.
- Småløken er veldig god på smak, sier Holm, som legger til at løk heller ikke kan brukes som dyrefôr, da den setter smak på kjøttet. Han er glad for å kunne bidra til redusert matsvinn, i tråd med myndighetenes krav.
I 2017 ble det inngått en bransjeavtale om reduksjon av matsvinn mellom fem departementer, heriblant Landbruks- og matdepartementet, og flere bransjeorganisasjoner.
Legges vekt på redusere mat- og produksjonssvinn
I mars i år kom «Rapport fra rådgivende utvalg for innovasjon, vekst og økt norskandel i grøntsektoren» hvor det legges det vekt på å arbeide systematisk for at størst mulig del av avlinger blir utnyttet til menneskemat, redusere matsvinn og produksjons svinn og arbeide tett sammen med pakkerier/lagre, industrien, grossister og dagligvarehandelen for å sikre dette.
- Vi har et ansvar for å redusere matsvinn. Økt mangfold av sunne og grønne produkter ut til forbrukerne er noe vi ønsker mer av, sier Kari Mette Holm hos Fylkesmannen i Vestfold og Telemark.