Alt du trenger å vite om te

Alt du trenger å vite om te

En kopp te er ikke bare en kopp te! Te finnes nemlig i uendelige variasjoner, smaker og farger. Lær mer om hvor teen kommer fra, hvordan den lages og hvordan du enkelt kan brygge en perfekt kopp rykende varm te.

Det er lite som topper det å sette seg godt til rette i godstolen med en kopp rykende varm te. Men før teen havner i koppen din, er det mye som må skje for å trylle fram de gode smakene. 

Hvor kommer te fra?

Te tammer fra teplanten Camellia Sinensis, som dyrkes langs ekvator rundt hele kloden. Her kan teen dyrkes hele året. I tillegg produseres det også te i områder med sesong, slik som Darjeeling-te i Himalaya. 

Kina er verdens største teeksportør. Vi får også mye te fra India, som sammen med Kina produserer mer enn halvparten av verdens te. Andre store teproduserende land er Kenya, Sri Lanka og Indonesia.

Slik produseres te

Når teen skal høstes, plukkes gjerne de to øverste skuddene på teplanten i tillegg til den uutsprungede knoppen.

Deretter gjennomgår teen forskjellig behandling avhengig av hva slags type te som skal produseres. Alle typer te stammer nemlig fra den samme planten, men det er høstingen og etterbehandlingen som sørger for de ulike smakene.

Slik blir teen til

Alt begynner med en fuktighetsreduksjon (også kalt «withering»), for å redusere vanninnholdet ned til ca. 60-70%. Deretter går bladene gjennom en rulle- eller kutteprosess.

  • Rulling av tebladene gjøres for å vri og vende på bladene (enten mekanisk eller for hånd), slik at de blir tynne og vridde. Da passer teen godt som løsvektste. I tillegg brytes bladene opp og gjør dem klare for oksidering. 
  • Kutting av tebladene gjøres gjennom å mekanisk kutte, rive og rulle teen. Prosessen brukes ofte til å produsere te som brukes i teposer. 

Når tebladene har redusert fuktighet og er kuttet, skal de deretter oksidere og tørkes. 

  • Oksideringsprosessen bestemmer i stor grad teens farge, smak og styrke. Enzymene i bladene reagerer med oksygenet i luften og gjør at bladene skifter farge. Jo lenger bladene oksiderer, desto dypere brunfarge og sterkere blir teen. For å lage lettere teer blir oksideringsprosessen stanset tidlig.
  • Tørking skjer som siste steg der teen blir utsatt for varm luft, eller blir varmebehandlet i en varm panne. Her når teen et fuktighetsnivå på ca. 3%, og er klar til å pakkes. 
Dette er bubble tea og slik lager du den

Dette er bubble tea og slik lager du den

Bubble tea har tatt Norge med storm de siste årene, og det er kanskje ikke så rart. Denne spennende drikken med de store bobler i bunnen både ser lekker ut og smaker fantastisk. Her er alt du trenger å vite om boba tea og hvordan du kan lage den hjemme!

Slik brygger du perfekt te

De ulike tetypene krever ulik trekketid for best resultat, men også vanntemperaturen har mye å si. Grønn te bør nemlig ikke kokes i vann som holder mer enn 85°C, mens sort te og urtete tåler mye høyere temperaturer.

Trekketid for ulike typer te

  • Sort te: 3-5 minutter
  • Hvit te: 3-4 minutter
  • Grønn te: 2-3 minutter
  • Urtete: 3-5 minutter

Anbefalt vanntemperatur

  • Sort te: 95-100 °C 
  • Hvit te: 70-75 °C 
  • Grønn te: 75-80 °C 
  • Urtete: 95-100 °C 

Hvorfor kan te bli bitter?

I te er det tanniner, som kan sammenliknes med tanniner i vin, men de slippes ut når teen trekkes. Hvor bitter teen blir kommer an på tetype, trekketid og temperatur på vannet. 

Det er nemlig bare svart te, urtete og rooibos som tåler temperaturer på 95-100 grader. Om teen i tillegg blir trukket lenger enn anbefalt, får teen bedre tid til å slippe tanninene som gjør teen enda bitrere. 

Så mye koffein er det i te

Teplanten Camellia Sinensis har et naturlig innhold av koffein, og dermed vil all te fra teplanen også inneholde koffein. Koffeininnholdet i en kopp te er dog lavere enn i en kopp kaffe. 

Jo lenger teen blir trukket i vann, desto mer koffein blir frigjort. Mengden av koffein i te kan derfor variere fra kopp til kopp.

Det er bryggemåten og trekketiden som avgjør mengden koffein i tekoppen, og ikke teen i seg selv.

Så mye koffein inneholder en kopp (250ml) te:

  • Sort te (sterk) - 30-50mg koffein
  • Grønn te - 25-40mg koffein
  • Kaffe - 100-120mg koffein

All urtete som ikke inneholder teplanten, vil være naturlig koffeinfri.

Mengdeberegning av te

Når man skal brygge den perfekte koppen med te, er også mengden avgjørende. Hvor mye te skal man egentlig bruke, spesielt om man bruker løsvektste? 

En fin tommelfingerregel er 1 gram te per dl vann. I en vanlig kopp på 2,5-3 dl, trenger du dermed 1 tepose eller 2,5-3 gram løsvektste. 

Emblem
Synes du det er litt kronglete å veie teen? 1 gram te pleier å være ca. 1 strøken teskje.

Ulike typer te

Hva er egentlig forskjellen på de ulike tetypene i butikken? De største tetypene selges i Norge er sort te, smakssatt sort te, grønn te og urtete.

  • Sort te
    Den mest kjente typen de fleste forbinder med te. Sort te har en dyp brun til brunrød farge, og smaken er gjerne kraftfull og oppkvikkende. Sort te fungerer også utmerket som en base for å tilsette smaker fra frukter, bær, urter og krydder. Inneholder koffein.
  • Smakssatt sort te
    I denne kategorien er det Earl Grey som dominerer, og i Norge regnes det nesten som en egen type te i seg selv. Den er nemlig landets mest solgte! Earl Grey har en gjenkjennelig smak og duft av sitrus, og er tilsatt den distinkte smaken av bergamott. 

Få sort te levert hjem:

Emblem
Denne klassiske blandingen er utviklet av Twinings og er oppkalt etter Charles Grey, den andre Earl Grey, som var Storbritannias statsminister fra 1830 til 1834.
  • Grønn te
    En lett, frisk og mer delikat smak. Fargen varierer fra lys beige til strågul og lys grønn, og krever skånsom trekking for best resultat. Foretrekkes ofte sammen med smaker av frukt eller bær, hvor sitrus er en favoritt hos mange. Inneholder koffein.
  • Hvit te
    Minst prosessert av alle tetyper og har mer sødme og er mindre bitter enn grønn te, med lette og subtile smaker. Det er likevel stor variasjon mellom de ulike typene, og hvit te kan også være robust med mørk farge. Inneholder koffein.
  • Urtete
    Te basert utelukkende på frukt, bær og urter. Inneholder ikke teplanten Camellia Sinensis, og er derfor naturlig koffeinfri. En rekke velduftende og spennende smaksvarianter gir er et godt og bredt utvalg av spennende smaker. 

Emblem
Rooibos er også urtete, og er en te basert på rooibos-busken som vokser i Sør-Afrika. Rooibos ("rødbusk") har en jordaktig, litt søtere og mer nøtteaktig smak enn teplanten og gir en nydelig rødfarge.

Hvilke tetyper passer med melk?

Britene elsker melk i teen sin, og det er ikke rart. Melk i teen gjør den rund og fyldig, perfekt til frokosten eller som kveldskos. Men ikke alle tetyper passer med melk.

Bruk gjerne melk i sort te og smakssatt sort te. Melk er derimot ikke like godt i urtete, hvit te eller grønn te.