Slik lager du den beste kaffen på tur
Det er lite som slår det å våkne opp i frodig, Norsk natur med en kopp nybrygget kaffe. Kaffe smaker ekstra godt på tur, og spesielt hvis du lærer deg noen triks for å lykkes med kaffebryggingen i det fri.
Velg riktig kaffe
Siden det er begrenset med tilberedings- og traktemetoder langt fra folk og fe, må man begrense seg noe med valg av kaffetype og bryggemåte.
- Kokekaffe - den enkleste måten å lykkes med kaffen på tur. Her er det viktig å velge kokemalt kaffe, slik at smaken ikke forringes av kokingen.
- Håndbrygg - for deg som er hakket mer erfaren og har litt utstyr på lur. Passer fint til vanlig filtermalt kaffe.
- Aeropress - den beste kaffen på tur, men krever Aeropress. Skal du bruke Aeropress, må også bønnene være ekstra finmalt.
Slik lager du kokekaffe på tur
Desidert den enkleste måten å ende opp med en vellykket kopp kaffe på. Kaffen kan lages rett på primus eller bål.
- Bruk en ren kjele og varm opp friskt, kaldt vann til kokepunktet.
- Rør ut kaffen i det varme vannet.
- La kaffen trekke i 6 minutter.
- Rør forsiktig i overflaten av kaffen slik at resten av kaffegruten skal synke til bunns.
- La kaffen stå og hvile i ca. ett minutt mens gruten synker.
Lag håndbrygget kaffe på tur
Håndbrygg er kanskje det de fleste av oss forbinder med kaffebrygging hjemme på kjøkkenbenken, men håndbrygg er minst like enkelt å få til i det fri. Det eneste du trenger er filterholder, kaffefilter og riktig malt kaffe.
Slik gjør du:
- Fukt filteret med det varme vannet.
- Hell kaffen oppi filteret. Hell over ca 1 dl slik at du dekker all kaffen.
- La vannet synke og kaffen svelle i 30 sekunder.
- Hell så vann sakte og jevnt over kaffen til du har brukt opp alt det varme vannet.
Prøv aeropress-kaffe på turen
Har du lyst til å lage skikkelig kvalitetskaffe på tur? Da er aeropress noe for deg! I tillegg til god kaffe, er en aeropress liten, lett og enkel å rengjøre. Med andre ord er den perfekt i tursekken.
Aeropress krever dog mer nøyaktighet når du brygger, så her er det lurt å ta tiden under bryggingen for å sikre den beste kaffeopplevelsen.
Slik gjør du:
- Kok opp vannet.
- Legg det hvite papirfilteret i filterbeholderen og fukt det med vann.
- Hell kaffen i beholderen og hell i det varme vannet.
- Rør rundt i ca. 10 sekunder, før du lar kaffen trekke i ca. 20-30 sekunder.
- Sett på stempelet og trykk det langsomt ned.