Dette er forskjellen på torsk og skrei
Det finnes mange forskjellige typer torsk langs norskekysten, men hovedsakelig skilles det mellom skrei og kysttorsk.
Forskjellen mellom torsk og skrei
All skrei er torsk, men ikke all torsk er skrei. Det vil si at begge to er torsk, men forskjellen på dem handler i stor grad om hvor de oppholder seg. Dette gir også ulik smak og karakter på fiskekjøttet.
- Torsk: Kysttorsken er stedegen og oppholder seg langs norskekysten.
- Skrei: Vandrer i Barentshavet og kommer kun inn til kysten for å gyte. Skreien er fast og hvit i kjøttet, flaker seg lett og er litt søtlig og mineralrik i smaken.
Skreien blir muskuløs og fast i kjøttet etter å ha tilbakelagt mange tusen kilometer på vandring. Navnet ”skrei,” har sannsynligvis opphav i det norrøne ordet skrida, som betyr å vandre.
Se etter SKREI®-merket.
Ser du torsk merket med kvalitetsmerket SKREI®, er det en garanti for at fisken er er en ekte Gadus morhua.
Det betyr at det er torsk fra den norsk-arktiske stammen som har vandret fra Barentshavet, og blitt fisket på de tradisjonelle gytefeltene langs norskekysten.
Kvalitetsmerket betyr også at fisken er fanget, pakket og oppbevart etter strenge kriterier som garanterer at kunden får fersk skrei av ypperste kvalitet. Bare skrei som er fisket de siste 12 timene pakkes under dette merket.
Skreisesongen starter i februar
Skreien vandrer mellom oppvekstområdet i Barentshavet og gyteområdet langs norskekysten.
Skreisesongen er en begivenhet mellom januar og april, hvor millioner av fisk kommer for å gyte – og da spesielt til områdene rundt Lofoten.