Slik steker du laks
Det er lett å tro man ikke liker fisk når man bare har smakt tørre og overstekte fiskestykker. Prøv disse tipsene, og du vil få smakfull og saftig laks - hver gang.
Slik steker du laks i stekepanne
- Varm opp stekepannen til middels høy temperatur og ha i stekefett.
- Stek med skinnsiden ned. Er fileten skinnfri, stek med siden det var skinn på.
- Stekes i 2-3 minutter på hver side. Unngå å snu for mye på laksen, den flaker seg fort.
- Trekk pannen vekk fra varmen og la laksen hvile i 30 sekunder
- Fjern laksen fra stekepannen og la den hvile i 5 minutter.
Bruk romtemperert laks om du har mulighet til det. Da blir den raskere ferdig, og stekeresultatet blir jevnt.
Et godt triks her er å velge laks med skinn. Skinnet holder kjøttet sammen, holder formen til du skal snu laksen og holder laksen saftig og god. Skinnet er også svært enkelt å fjerne når laksen er ferdig stekt.
Få fersk laks levert hjem:
Slik baker du laks i ovn:
- Legg laksen i en ildfast form. Dersom laksen har skinn, legger du skinnsiden ned. Det er også vanlig å steke laks på en seng av grønnsaker om du ønsker å steke alt samtidig - men husk at grønnsaker ofte har lenger steketid enn laksen.
- Stekes midt i ovnen på 180 grader.
Steketiden ut i fra laksestykket:
- Hel laks: ca 45 minutter
- Hel filet: ca 15-20 minutter
- Skiver: ca 15-20 minutter
- Porsjonsfilet: ca 10-15 minutter.
Er det første gang du steker laks i din ovn og du steker uten steketermometer, sjekk laksen jevnlig.
Å steke laks i ovnen er utrolig lett og gir et godt resultat gang på gang. Du kan ovnsbake alt av laks, så om du vil helsteke laks, laksefilet eller bare steke et par porsjonsstykker er ovnen et godt valg.
Slik ser du om laksen er ferdig
Laks er en fisketype som flaker seg lett. Det vil si at kjøttet enkelt deler seg i flak ved lett press, og det er en god indikator på om laksen er ferdig.
Bruk en gaffel og trykk lett på laksen. Hvis den deler seg lett i flak, er den ferdig. Trykk på den tykkeste delen av laksen, det er den som bruker lengst tid på å bli ferdig.
Prøv deg fram! Kanskje du oppdager en ny måte å tilberede laks på?
Ikke stek laksen for lenge
Laks er en fantastisk råvare med utallige bruksegenskaper – men det aller viktigste er at den blir tilberedt riktig. Fisk trenger sjeldent å tilberedes lenge, og hvis man oversteker laksen får man et tørt og smakløst resultat.
Laks er ferdig når den har en kjernetemperatur på 60 grader. Det som er viktig å tenke på, er at kjernetemperaturen fremdeles stiger i det man tar den ut av ovnen. Ta ut laksen når temperaturmåleren viser 57 grader, og du har perfekt laks når den skal serveres.