Slik sylter du grønnsaker
Syltet rødløk var vår aller mest populære oppskrift i 2022, og nå har det blitt populært å sylte flere grønnsaker hjemme. Hva med syltet gresskar, hjemmelaget sylteagurk eller syltede gulrøtter?
Å sylte grønnsaker er en enkel måte å gi dem lenger levetid på. I tillegg er det godt, det passer til både kjøtt og fisk, og kan fylles på fine glass som kan du gi det i gave til den som har alt.
Som utgangspunkt anbefaler vi å bruke 1–2–3 regelen:
- 1 del blank eddik (7%)
- 2 deler sukker
- 3 deler vann
Hvor mye lake du trenger, avhenger av hvor mye du skal sylte. En tommelfingerregel er at laken alltid skal dekke alt du sylter. Hvis du formodning skulle ha for lite lake, er det heldigvis veldig enkelt å lage mer.
Slik lager du lake til sylting
- Kok opp eddik, sukker og vann
- La laken småkoke til alt sukkeret er oppløst. Rør underveis.
- Hell laken over gønnsakene til de er helt dekket.
Når grønnsakene skal helles over på glass eller annen beholder, er det viktig at de er sterilisert - spesielt om du skal oppbevare grønnsakene lenge.
Skal du bare lage en liten porsjon, er det ikke like viktig. Da holder de syltede grønnsakene i ca. 2 uker i kjøleskap så lenge de er dekket av lake.
Hurtigsylting av grønnsaker
Skulle du hatt syltet tilbehør her og nå? Med hurtigsylting får du den gode smaken, men trenger ikke vente like lenge på at de blir klare. Slik gjør du:
- Skjære grønnsakene i tynne skiver eller veldig små buketter.
- Legg grønnsakene over på rene glass.
- Hell over kokende varm lake og sett på tett lokk.
La grønnsakene stå i romtemperatur til de er avkjølt. Oppbevares så kjølig og mørkt.
Sylte større biter eller staver av grønnsaker
Litt større biter som gulrøtter i staver, gresskar i biter og delte reddiker kan du forvelle før sylting. Det vil si å koke grønnsakene raskt, og deretter ha dem rett over i isvann.
Slik forveller du grønnsakene:
- Rens og del grønnsakene i jevne biter.
- Kok grønnsakene i 1-3 minutter avhengig av grønnsakstype og størrelsen på bitene.
- Løft grønnsakene opp av det kokende vannet og legg dem rett over i vann med isbiter.
- Fyll grønnsakene over på rene glass og hell over avkjølt syltelake.
- Sett på tette lokk og oppbevar glassene kjølig.
Brokkoli, blomkål, rotgrønnsaker og hodekål kokes i 2-3 minutter, mens spinat, grønnkål og sukkererter kokes i 1-2 minutter.
Skal du forvelle beter, bør de koke enda lenger - helst 10-20 minutter.
Bruk krydder i laken for ekstra smak
Laken kan justeres og krydres etter eget ønske. For en sterkere (og syrligere) lake kan du gå ned på vannmengden eller bruke en syrligere eddik.
Ønsker du den søtere tilsetter du mer sukker. Du kan også tilsette smaker som pepper, chili, vanilje, stjerneanis, laurbærblader og korianderfrø.
Populært i asiatisk mat
Syltede grønnsaker har lenge vært populært i asiatisk mat som sushi, bao buns og banh mi, men vokser stadig i popularitet her hjemme i Norge.
Om du har vokst opp med agurksalat som tilbehør til fisk vil du kanskje huske at fremgangsmåten minner om sylting.
Prøv også en av disse oppskriftene på syltede grønnsaker:
Ikke tid til å sylte selv? Vi har ferdige syltede grønnsaker:
Er sylting og fermentering det samme?
Sylting og fermentering er begge en metode for konservering, som forlenger holdbarheten på grønnsakene, men utover dette er det ikke det samme.
Forskjellen på sylting og fermentering
I sylting er utgangspunktet vann, eddik og sukker, mens i fermentering er det kun vann og salt. Da går maten gjennom en gjæringsprosess, og det produseres melkesyrebakterier som kan være bra for tarmhelsen vår.