Slik tilbereder du rotgrønnsakene
Grønnsakshyllene bugner av gode rotgrønnsaker året rundt, men spesielt på høsten kan du velge og vrake i delikate, norske råvarer.
Men hva passer de egentlig til, og hvordan skal du tilberede dem? Den gode nyheten er de fleste rotgrønnsakene er svært anvendelige. De passer til nesten alt!
Prøv noen av disse til middagen:
Ovnsbakte rotgrønnsaker
Rotgrønnsakene er helt perfekt å bake i ovnen - da får de en herlig sødme. Passer spesielt godt til viltkjøtt som har mye syrlighet, men er også godt å servere til det meste av kjøtt og fisk.
Slik ovnsbaker du rotgrønnsaker:
- Rotgrønnsakene skrelles og deles i grove biter eller staver.
- Legg dem i en ildfast form.
- Hell over litt god olivenolje, salt pepper, og gjerne litt urter og hvitløk.
- Bakes ved 200 grader til de er møre - det tar ca 40 minutter
Tips! Ha over litt honning og bland raskt sammen, for ekstra god smak.
Lune rotgrønnsaker
Enkelt og veldig godt! En klassiker som aldri går av moten, og som i tillegg er rask og enkel å servere.
Slik gjør du:
- Kutt rotgrønnsaker, som gulrot, persillerot, sellerirot og kålrot, i smale skiver eller flak.
- Damp eller kok i lettsaltet vann til de er knapt møre, ca 3-4 minutter.
- Serveres med en raus smørklatt på toppen.
Kremede rotgrønnsaker
Kalles også stuede rotgrønnsaker og er herlig tilbehør til kjøtt og fisk.
Slik lager du stuing:
- Rotgrønnsakene skrelles og kuttes i like store biter.
- Kok grønnsakene i godt saltet vann til de såvidt er møre
- Kok opp fløte, ha i rotgrønnsakene og smak til med salt og pepper. Ha gjerne i hakket dill til slutt.
Lag mos, puré og stappe
Kålrot, sellerirot, persillerot, jordskokk og rødbeter - stort sett gjør alle rotgrønnsaker seg veldig godt i puré eller stappe - sammen eller hver for seg.
Slik gjør du:
- Skrell og kutt grønnsakene i grove biter.
- Kok grønnsakene i vann til de er møre.
- Hell av vannet og mos grønnsakene til ønsket konsistens med en stapper.
- Tilsett en god klatt smør, og gjerne litt fløte. Smak til med salt, pepper og urter etter eget ønske.
Her kan du gjerne blande både potet, søtpotet, kålrot, pastinakk og gulrot. Bruk det du har!
Prøv også disse oppskriftene:
Pannestekte rotgrønnsaker
Raskt, enkelt og veldig godt! Her kan du bruke det du har i kjøleskapet, eller velge dine favoritter!
Stekte rotgrønnsaker passer til det aller meste. Prøv dem i en spennende wok, eller som enkelt tilbehør til høstens lam.
Slik gjør du:
- Stek rotgrønnsaksskiver i smør eller olje til de får en gyllen farge.
- Smak til med salt, pepper og gjerne urter.
Prøv også disse oppskriftene:
Grateng med rotgrønnsaker
Rotgrønnsaksgrateng har lenge vært et populært tilbehør, og det er veldig enkelt å lage. Lag klassiske fløtegratinerte poteter, eller en rotgrønnsaksgrateng med rotgrønnsakene du har i kjøleskapet.