Krydderurter - hva passer de til?
Urter er dekorative på kjøkkenbenken og lukter godt - men hvordan bruker man egentlig urtene i maten? Noen urter bør ikke koke lenge eller varmebehandles i det hele tatt, mens andre tåler mye koking og blir bare bedre av å trekke lenge med andre råvarer.
Her er alt du trenger å vite om de ulike urtene og hvordan du bruker dem.
Slik bruker du basilikum
Basilikum kler alle tomatretter, er utsøkt i salater, obligatorisk til pasta, nydelig på pizza, og går også godt sammen med gresskar, squash, bønner, sopp og fisk.
- Smak: Søtaktig og mild smak. Kan gjerne brukes i store mengder.
- Tilbereding: Bruk bladene hele, revet eller finhakket. Stilkene kan også hakkes og brukes.
Smaken blir forsterket ved oppvarming, men forsvinner om du varmebehandler basilikum for lenge.
Slik bruker du dill
Dill passer ypperlig til fisk og skalldyr, og kan finhakkes til dressinger, marinader og sauser.
Dill har sin selvfølgelige plass sammen med gravlaks, dillsaus, reker, krepseanretninger, potetretter og salater.
- Smak: Smaken av dill kan minne om anis og persille og er karakteristisk og litt kraftig
- Tilbereding: Skyll bunten godt. Man bruker de smale bladene, de grove stilkene kan eventuelt brukes til å koke kraft.
Slik bruker du estragon
Uunnværlig i béarnaise- og hollandaisesaus, men passer også godt i supper, fiskeretter. Prøv den også i fyll til kylling og i eggretter.
- Smak: Lett bitter
- Tilbereding: Hakk eller klipp bladene og bruk det som krydder. Stilkene bør ikke brukes, de har en veldig kraftig og skarp smak.
Estragon bør brukes forsikrig i matlagingen, men gir en fyldig og fin aroma.
Slik bruker du koriander
Koriander er favoritturten i det meksikanske kjøkken og brukes i mange typer salsa. Koriander inngår også i mange curryblandinger.
Korianderfrø brukes som brødkrydder, i ris- og grønnsakretter, kaker og desserter. Ofte brukes koriander sammen med for eksempel kanel, ingefær og nellik.
- Smak: Bladene har en nydelig lukt og en litt skarpere smak
- Tilbereding: Bruk gjerne hele planten og la stilkene være med når du skal finhakke koriander.
Koriander bør tilsettes helt mot slutten av varmebehandlingen for aller best smak.
Slik bruker du karse
Karse passer utrolig godt til ost, som smaksetter i rømmedressinger og dipper men passer også i gryteretter eller wok.
- Smak: Skarp smak som minner om pepper og redikk.
- Tilbereding: Brukes som den er. Kan også hakkes opp.
For mest smak, ha i karsen i slutten av koketiden om den tilsettes i varme retter.
Slik bruker du oregano
Selv om oreganoen har sitt opphav i Hellas, vil mange si at oregano har sin rette plass i det italienske kjøkken.
Den er uunværlig til pasta og pizza, men passer også til kjøtt, fjærfe, grønnsaker og eggretter, sauser, supper og risretter.
- Smak: Oregano er litt skarp på smak og bør derfor brukes med forsiktighet.
- Tilbereding: Hele urten kan brukes, både stilk og blad.
I kokte retter bør oregano tilsettes rett før servering, ellers koker smaken bort.
Slik bruker du persille
Persille kan brukes som krydder i mange ulike materetter. Den er god alt fra saus, dip, på poteter, smørbrød og til kjøtt og fisk.
- Smak: Mild men karakteristisk smak.
- Tilbereding: Skyll bunten og ta av stilkene. Buketter kan brukes hele til pynt, men bør finhakkes om de skal brukes i mat. Stilkene kan brukes til kraft.
Persille fremhever også andre smaker når den kokes, og passer dermed utmerket i både supper og gryter.
Slik bruker du rosmarin
Rosmarin betyr opprinnelig “havets dugg” og er spesielt elsket av det franske kjøkken. Rosmarin passer bra til vilt og fete kjøtt- og fiskeretter, da den kraftige smaken bryter en litt fet smak.
- Smak: Søt og litt bitter smak som kan minne om kamfer.
- Tilbereding: Kun bladene brukes. Bruk dem hele eller finhakket. Kvister med rosmarin kan med fordel brukes til å stikke i lammestek eller fisk.
Smaken er veldig gjennomtrengende og man bør krydre med varsomhet. Tåler å koke med i matretter.
Slik bruker du timian
Timian er en anvendelig urt med sterkt aromatiske blader som er ypperlige i kjøtt- og fiskesupper, gryteretter, mat fra frysedisk, spagettisaus, pateer og kjøtt av alle slag – alt løftes opp ett hakk med litt timian.
- Smak: Sterk krydret, sitronaktig smak. Minner nesten litt om oregano.
- Tilbereding: Både stilker og blader brukes. Kan brukes hele eller finhakket.
Prøv litt finhakket timian i kålrotstappen eller fårikålen – ny, smaksrik og eksotisk vri.
Slik bruker du salvie
Salvie har en kraftig smak, og brukes ofte i varme retter med andre urter. Persille, mynte, oregano og basilikum er gode sammen med salvie.
Til fet fisk brukes salvie ofte sammen med timian og til svinekjøtt sammen med rosmarin.
- Smak: Salvie har en bitter, aromatisk og veldig dominerende smak, og bør brukes med forsiktighet.
- Tilbereding: Kun bladene brukes. De kan finhakkes eller legge på hele salvieblader på kjøtt- eller fiskestykker.
Bruk gjerne salvie når du koker bønner og kjøtt med mye fett - som svin, and, fet fisk og i pastaretter.
Slik bruker du gressløk
Gressløk er deilig i alle retter der du ellers bruker løk – til fisk, kjøtt og grønt. Frisk, finhakket gressløk drysses på supper, salater, kylling, poteter, kokte grønnsaker og eggretter.
- Smak: Gressløk har en mild, god løkaroma.
- Tilbereding: Skyll bunten og hakk, klipp eller skjær den opp slik det passer.
Ved varmebehandling tilsettes gjerne gressløken mot slutten av koketiden.
Kjøp fersk og tørket gressløk hos MENY:
Slik bruker du sitronmelisse
En typisk desserturt som kan brukes både som ingrediens og pynt.
Friske blader kan blant annet smaksette matolje og eddik, eller de kan brukes til te. Finhakkede, unge blader er fine i drikker, fruktkompotter, konfekt, eplegele, kaker og hjemmelaget iskrem.
- Smak: Smaker og dufter svakt av sitron.
- Tilbereding: Plukk av de ytterste bladene. Finhakk eller bruk bladene hele som smakstilsetning eller pynt.
Sitronmelisse må ikke koke, da forsvinner smaken.