10 matskatter du må prøve i høst
1. Inderøysodd fra Inderøy slakteri
Denne klassikeren slår aldri feil. Med ekte håndverkstradisjoner fra Inderøy, og en oppskrift som har gått i arv siden 1938, er det få som kan sodd bedre enn Inderøy Slakteri.
Sodd er godt hele året, men ekstra godt om høsten, når været veksler og man vil at maten skal varme. Ønsker du variasjon kan du også teste kjøttsuppen fra Inderøy slakteri. Varmende og god, med rikelig med norske grønnsaker.
2. Fripa fra Klokk & Co
Historien begynte da en gravid Kristine tørstet etter godt og alkoholfritt øl. Hun synes utvalget i hyllene var så kjedelig. Hvorfor skulle man ikke kunne nyte godt øl, selv om ikke kunne – eller ville – ha alkoholen.
Heldigvis for Kristine, og oss, har hun en ølbryggende samboer Leif. Han begynte å forske på saken, og etter mange i herdige forsøk knakk han koden og FRIPA ble satt på bordet.
FRIPA er en smaksrik og god alkoholfri IPA, med lav bitterhet og lett tropiske toner. FRIPA får du også med ekte mango og i tre varianter som FRIPA Radler.
Fra Klokk & Co finner du også Ginger Beer med frisk smak av ekte ingefær, Nada som passer perfekt til høstens ferske lam og Gringo – aldri en tacokveld uten.
3. Havregryn og müsli av svarthavre fra Den sorte havre
På et lite knippe utvalgte gårder i Våler i Østfold dyrker bøndene en helt spesiell havresort som heter Svarthavre. Urkornet svarthavre inneholder mer umettet fett og mindre karbohydrater enn den vanlige hvite havren, og gir fantastisk havregryn.
Havregrynene får du både som lettkokte og steel cut. Vanlig havregryn er valset, mens steel cut betyr at kornet er kutte.
Müslivariantene er laget med ren usprøytet norsk svarthavre, og smaksatt med enten mango, tranebær eller deilig belgisk sjokolade. Dette smaker utrolig godt og inneholder omtrent likt med næringsstoffer som rent havregryn fra svarthavre.
Alle variantene kick-starter dagen når du spiser dem til frokost!
4. Syltetøy og gele fra Askim Frukt og Bærpresseri
Tenk at det finnes en bedrift i Askim som presser frukt og bær som blir levert fra private hageeiere! Og det har de holdt på med i snart 90 år. Askim Frukt og Bærpresseri ble etablert i 1936 av lokale bønder og hageeiere og presser saft og lager dessertsaus og syltetøy av både rabarbra, hele utvalget av hagebær og epler.
Rørte tytterbær er uunnværlig til høstens middager med lam og vilt, jordbærsyltetøyet er friskt, smaker sommer og har høyt innslag av hele bær. Perfekt både til kakefyll og dessertskiver. Ripsgelene er frisk og syrlig og perfekt som tilbehør til myke hvitskimmeloster som brie og camembert.
Eplemostene fra Askim Frukt og Bærpresseri er blant favorittene som tørsteslukker når du fortjener noe ekstra leskende og som folket på Askim sier;
Nytes iskald, passer til det meste.
5. Pepperlaks fra Troll Salmon
I Vestby holder Troll Salmon til, med sin opprinnelse fra Engelsviken utenfor Fredrikstad. Familiebedriften spesialiserer seg innenfor laks- og ørretprodukter av ypperste kvalitet.
Et av stjerneproduktene er varmrøkt Pepperlaks som er godkjent som «Spesialitet fra Norge». Laksen har en mild smak av pepper, salt og røk fra bøkeflis. Bruk laksen i kremet pasta, wraps eller friske salater – eller la den skinne som hovedrett.
6. Blaane frå Åkre Gard
Med milde vintre, varme somre og akkurat passe mye regn har Hardanger naturgitte forhold for fruktdyrking. Og på Åkre gard har familien dyrket frukt i generasjoner. De siste årene har Arita og Gjermund som driver gården i dag, satset på produksjon av epledrikker – sider og most. Blaane er en frisk og musserende eplemost av Aromaeple fra Hardanger. Blaane smaker som et nyplukket eple, og er like god som påskjønnelse i hverdagen som til de store festene.
Snart får du også Blaane musserende eplemost med kirsebær – en frisk rød fristelse.
7. Barbacoa og fersk hvetetortilla fra Como Mexico
En tortilla er ikke bare en tortilla – det fikk Lety Rodriguez erfare da hun kom til Norge. Utvalget i butikkene var langt fra det hun var vant til, men heldigvis – med på flyttelasset var bestemors tortillaoppskrift.
Hvetetortilla fra Como Mexico er fersk og du finner den i kjøledisken. Der finner du også Barbacoa – langtidskokt oksekjøtt av norsk storfe krydret på meksikansk vis. Suppler med gode tomater, lime, salsa og guacamole og du har det du trenger til en perfekt meksikansk aften.
8. Rømme, smør og fløte fra Rørosmeieriet
Rømme, smør og fløte – det finnes knapt noe som løfter smaken mer enn disse ingrediensene.
Rørosmeieriet tilbyr økologiske meieriprodukter av høy kvalitet med utspring i rike mattradisjoner og gode råvarer fra Rørostraktene. Iskalde vintre, et unikt jordsmonn og en bærekraftig gårdsdrift er oppskriften på landets kanskje mest smaksrike melk som er råvaren den gode rømmen, fløten og smøret lages av.
Rørosfløten er økologisk, lavpasteurisert og ikke-homogenisert for ekstra smakfull fløte.
Rørosrømmen er kokestabil og egner seg godt til allslags mat og matlaging. Den økologiske Rørosfløten syrnes sakte til rømme, akkurat som på setrene i gamle dager.
Økologisk Rørossmør er kjernet av rømme og saltes med norsk uraffinert havsalt fra Havsnø.
9. Steinmalt mel fra Holli Mølle
Hos Holli Mølle i Spydeberg blir tradisjonelle kornsorter som emmer, spelt og svedjerug, men også konvensjonell hvete og rug malt på steinkverner. Det skaper mel med spesielt god smak og bakeegenskaper.
Møllen maler kun mel av norsk korn fra gårder i Østlands-området, og har begynt å sortere kornet på tre fragmenter – siktet mel, sammalt mel og fôr. Det sikrer både kvalitet til forbruker, inntjening for bonden og at en større del av kornet blir matkorn for mennesker.
10. Naturprodukter fra Røyland Gård
- Vi dyrker egentlig ingenting på Røyland, men høster av naturens overskudd og sylter og safter av bær og frukt fra norske hager, granskudd og ville bær fra skog og hei, forteller Pernille og Gunnar.
Produktene fra Røyland spenner fra smakfull gele som passer perfekt til høstens gode middager, krydret spesialsyltetøy som tilbehør til ost, til Klaras gode bringebærsyltetøy.
Rødvinsgeleen er basert på rødvin fra Ve gård i Sande i Vestfold. Den har fruktig og rund smak og passer perfekt til kjøttretter med lam og vilt. Myntegeleen er et godt alternativ som søtskarp kontrast til lammekjøttet. Den er laget av mynte fra gården egen myntehage.
Klaras bringebærsyltetøy er et nydelig friskt syltetøy til hverdag og fest. Perfekt følge til vaffel, brødskiven eller grøten. Dronningsyltetøy er en nydelig blanding av blåbær, bringebær og rips. Litt sånn som da du var på bærtur i skogen og fant litt av hvert.