Himmelspannet - Hemsedal
Himmelspannet produserer oster i verdensklasse etter gammel oppskrift. Melken kommer fra kyr og geiter som beiter i dalen og blir til oster laget for hånd i alle ledd, med omtanke og kjærlighet.
Himmelspannet er et kjærlighetsbarn som mange gode sjeler ville skulle få leve opp - Jørgen Roll
Jørgen Roll er en av dem som har vært med siden begynnelsen i 2002.
I 2017 ble Himmelspannet tildelt MENYs Matskattstipend - Norges største lokalmatpris. Det ble banebrytende for det lille ysteriet i Hemsedal.
Kjøp ostene fra Himmelspannet
Lokale ystetradisjoner
Det var da TINE la ned meieriet i Hemsedal etter 70 års drift, lokale bønder slo seg sammen startet Himmelspannet. De ville ta vare på, og føre videre de lange yste- og stølstradisjoner i bygda. Med på laget fikk de noen kreative hyttefolk og historien om Himmelspannet tok form.
- På stølene i Hemsedal i gamledager, hendte det at budeiene om morgenen oppdaget at noe av melken på mystisk vis var blitt borte. Sagnet forteller at Haugafolket hadde forsynt seg, og at den beste melken, i ly av nattemørket, havnet i «Himmelspannet».
Vi har funnet Himmelspannet
-Vi har funnet Himmelspannet, sier Jørgen, fylt med den gode lokale melken. - Og den må foredles lokalt, skyter Janne Trandem Ødegård, inn. Hun er daglig leder og yster. Lokal foredling sikrer både landbruket, stølsdriften og lokale helårs arbeidsplasser i skibygda.
Vårt hårete mål er å gjøre Hemsedal like kjent for ost som for ski. I dag, etter mer enn 20 års tilbyr Himmelspannet seks forskjellig oster; Solglad, Skogshorn, Raudberg, Fausko, Harahorn og Geiteberget.
Lokale stedsnavn
Ostene er oppkalt etter den gamle skysstasjonen og fjelltopper i Hemsedal.
To av ostene er rødkittbehandlet, to av ostene har spesialitetsmerke, to er økologiske, og alle ostene er håndlagd og basert på en gammel oppskrift på «seter-ost» som ble funnet i bygda. Den er tilpasset og vi har vært litt kreative rundt basisoppskriften som har likhetstrekk med Camembert, forteller Janne. Det er mye håndarbeid i produksjonen vår. Alle ostene formes, snus og pakkes for hånd.
Ostene kjennetegnes ved runde, milde smaker som blir mer karakteristiske og skarpere ved modning, og de er svært allsidige. De hører selvfølgelig hjemme på et ostefat. Men prøv Raudberg i et ostesmørbrød, Skogshorn i en fylt kyllingfilet eller Fausko på burgeren.
Prisvinnende oster
Geiteberget er en sesong-ost som er ystet på 100 % geitemelk, og passer perfekt sammen med bakte beter og valnøtter i en mettende lunsjsalat. Osten er et resultat av MENYs Matskattstipend som vi fikk i 2017. Stipendet ga oss mulighet til å investere både i utstyr og produktutvikling. Og det ga oss en motivasjon det er vanskelig å sette ord på, forteller Jørgen. Før han forsetter, vi hadde nok ikke vært her vi er i dag, uten...
Vi hadde nok ikke vært her vi der i dag, uten...
De senere årene er det blitt flere priser. Deltagelse i World Cheese Awards, også omtalt som oste-VM har gitt uttelling. Raudberg ble tildelt Supergull i 2022 og i konkurranse med 4502 oster fra hele verden, ble Solglad tildelt Supergull og var en av åtte norske oster som kom til semifinalen i World Cheese Awards i Trondheim høsten 2023.
Ostene Skogshorn og Harahorn er også premiert i konkurransen.
Det viser at råvaren vår, den lokale melken, er en fantastisk ressurs og produktene våre er av høy kvalitet med god smak. Folk liker rett og slett ostene våre, det gjør oss stolte.