Espen - sjefskokken i MENY-Lauget
MENY-Lauget består av matarbeidere med et glødende engasjement for sitt fag. De er kokker, butikkslaktere, pølsemakere og ostenerder. MENY-Laugets leder er intet unntak.
Espen Schøning Lie
Ferskvareansvarlig og leder MENY-Lauget, fra Strømmen
- 20 års erfaring som kokk, blant annet fra Lysebu Hotell og Fagerborg Hotell
- På fritiden spiller jeg i rockeband
Hva gjør dere i MENY-Lauget?
MENY er folka våre, og Lauget er et matfaglig forum som samler noen av de beste. Vi utvikler produkter og konsepter som «Angus», «Ukens Middag» og «Kokkeløren», og vi jobber tett med produsentene.
Lauget består ikke av de samme hodene som da vi startet i 2011; nye, dyktige matarbeidere kommer hele tiden inn og bidrar med sin kunnskap. Det gjør oss relevante overfor kundene og faget.
Hva er ekspertområdet ditt?
Råvarer. God mat starter med gode råvarer. Du må også forstå råvaren – hvordan du skal behandle den for å ta vare på smaken og konsistensen.
Hvorfor er mat så viktig for deg?
Jeg er en lidenskapelig person og hadde behov for å bli god i noe praktisk – som også involverte mennesker.
Moren min lærte meg å lage mat, og i militæret sto jeg opp før sola og bakte brød, men det var som kokk på Lysebu Hotell under en dansk kjøkkensjef at jeg fikk tenning for faget.
Hvordan jobber dere med Matskattene i MENY?
Vi hadde så mye lokalprodusert gull i hyllene som vi ikke fikk fortalt om. Derfor bestemte vi oss for å lete etter mer gull og hjelpe de små produsentene å vokse.
Vi kalte produktene Matskatter og begynte å fortelle historiene deres.
Du er også kjent som grillkongen i MENY, har du et godt grilltips?
Det er ikke flaut å bruke steketermometer når du griller. Har du styr på kjernetemperaturen, er du sikret et saftig og smakfullt resultat. Og – vent til grillen er skikkelig varm!
Har du flere kokketips i ermet?
Ja! Jeg elsker ingefær og har et triks som sparer tid: Skrap ingefæren ren med en skje eller baksiden av en kniv, del den i litt store biter og legg i fryseren. Ta opp ved behov og riv den fra fryst tilstand. Smaker like godt som fersk!
Hva har du alltid i kjøleskapet?
I kjøleskapet mitt er det ofte litt kaos. En blanding av vareprøver som skal testes, alltid noe godt pålegg, ost, oliven og godt smør. Og sennep! Der er jeg helt tulling. Kona mi sier: Trenger vi mer sennep nå, Espen? Og, ja, vi trenger det.