Slik lager du ekte italiensk antipasti
Hensikten med antipasto er å stimulere appetitten og sette tonen for resten av måltidet. Et fat med Antipasti bør inkludere noe for enhver smak. Lag et større fat som alle forsyner seg av, eller legg smårettene opp på individuelle asjetter.
Hva bør antipasti inneholde?
En god antipasti bør inneholde en kombinasjon av ost, spekeskinke og spekepølse, grønnsaker, oliven og brød – og noe friskt som melon eller bær.
En variasjon av italienske oster
Mozzarella
Mozzarella er en vanlig antipasto, gjerne i kombinasjon med solmodne tomater og frisk basilikum. Denne myke osten er en av de mest kjente italienske ostene. Mozzarella kommer i to hovedvarianter: buffalo mozzarella, laget av bøffelmelk, og fersk mozzarella, laget av kumelk.
Har du smakt Burrata? Den har bløtere, smøraktig konsistens, derav navnet Burrata.
Parmigiano-Reggiano
En fastost med en nøtteaktig smak, kjent som Parmesan på norsk. Parmigiano-Reggiano blir ofte servert i tynne flak, i biter eller raspet over pasta eller salater.
Pecorino Romano
En fastost laget av sauemelk. Den har en kraftig og salt smak som fungerer godt med honning eller syltetøy. Serveres i biter eller skiver.
Gorgonzola
Blåmuggost med en kremaktig konsistens og skarp smak. Gorgonzola passer godt til nøtter, honning eller frukt som pærer eller fiken.
Spekemat og salami
Her er noen vanlige typer skinker og pølser som ofte serveres som antipasti:
Parmaskinke
Prociutto Parma er kjent for sin delikate smak og møre tekstur. Skinken serveres vanligvis i tynne skiver og kan nytes alene eller sammen med frukt, ost eller brød.
Coppa-skinke
Også kjent som "capocollo", en lufttørket skinke laget av svinenakke. Den har en rik smak og serveres vanligvis i tynne skiver eller i biter.
Salame
Salame er en type italiensk pølse laget av hakket kjøtt og krydder eller urter. Vanlige smaker er Fennikel, chili eller trøffel.
Gode oppskrifter på enkle spekefat til forrett
Bruschetta
Ristet brød skiver som er gnidd inn med hvitløk og toppet med en blanding av tomater, olivenolje, basilikum og andre krydder. Det finnes flere varianter av bruschetta, noen ganger med tillegg av sopp, bønner eller ost.
Grønnsaker til antipasti
Grønnsaker kan serveres marinerte, rå eller grillede. Bruk for eksempel paprika, aubergine, sopp eller artisjokk og oliven.
Tomater brukes i utstrakt grad på bruschetta, i caprese-salat, grillede eller bare spises hele. Italienerne elsker dem søte og solmodne.
Flere oppskrifter som passer godt til antipasti
Ikke glem godt brød
Focaccia, grissini, små bruchetta eller annet godt brød er et must når du skal lage antipasti. Lag fra bunnen av, eller kjøp ferdig.
- Hjemmelaget focaccia
- Bruschetta med spekeskinke og bakte tomater
- Hjemmelaget grissini
- Bruschetta med gorgonzola og druer