Norsk spekeskinke til hverdag og fest
Norsk spekemat holder et skyhøyt nivå, både på smak og kvalitet. Og utvalget har aldri vært bedre.
Hos MENY kan du velge mellom lokalproduserte skinker og spekepølser, som er merket som Matskatter i butikken på grunn av sin opprinnelse og unike kvalitet. Her er noen tips til den perfekte tapaskvelden – eller lunsjen.
Raskt og supergodt
For et fullkomment og raskt tapasmåltid basert på spekemat, sett sammen minst tre-fire ulike spekeskinker og spekepølser kombinert med en eller to gode oster, noe grønt, litt frukt og brød eller kjeks.
Fra Ask Gård på Jevnaker får du blant annet Pablo, en nydelig chorizo full av smak, laget på klassisk vis med spansk, røkt paprika.
En slagkraftig chilisalami og en populær fennikelsalami med grønn pepper lager de også. Alle pølsene er økologiske og passer ypperlig på tapasbordet.
Smakfulle spekepølser du bør prøve
Norsk chorizo fra Smedstuen og Rødvinssalami fra Bjerke Spekemat er andre smaksrike og krydrede Matskatter, som er fine å servere gjestene.
Disk opp med Coppaskinke og godt modnet spekeskinke fra Tind på Stranda i Sunnmøre. Begge er vellagrede og møre skinker med lite salt og mye smak.
Spekeskinke og melon er en svært så vellykket kombinasjon, og cantaloupe og honningmelon er søte melontyper som passer utmerket til skinkene.
Server gode, norske oster til spekematen
Til tapas vil du gjerne ha en eller to harde oster av god kvalitet. Den fete og runde Bufarosten fra Valdres Ost er laget på stølsmelk fra kyr på sommerbeite og er en sikker vinner til festbordet.
God til tapasen er også den sagnomsuste Fanaosten fra Ostegården i Bergen. Sjekk ellers det store utvalget gode norske oster hos MENY, og se etter matskattmerket!
Godt tilbehør til tapasen
Den norske aspargesen fra Hvasser er i sesong på våren og inn i sommeren – og perfekt til gode skinker. Kok aspargesen i få minutter slik at den fremdeles har litt «bite», alternativt stek den på panna eller bak den i ovnen.
Du kan fint kombinere norsk asparges med greske eller italienske oliven på samme tapasbord. Husk grillet eller ferskt brød til – og gjerne olivenolje med balsamico eller friske urter til å dyppe brødet i.
Alternativt kan du lage lekre bruschetta med olivenolje toppet med spekemat. Her er en variant med spekepølse og agurkmiks, men du kan også bruke fenalår eller en mør og god skinke.
Lefserull er perfekt til tapas
Lefserull med spekeskinke eller fenalår er også perfekt til tapas! Prøv med kremost og ruccula, og skjær rullene i pene munnfull-biter. Eller gjør det enkelt og server et bedre flatbrød til.
Videreutviklet spekematens gamle tradisjoner
Vi har lange tradisjoner her i landet for speking som en effektiv konserveringsmetode. Det ble brukt mye salt og hurtig speking for å oppnå lavest mulig pris, noe som førte til produkter med mye saltinnhold og lite karakter. Slik er det ikke lenger!
- De siste årene har flere latt seg inspirere av spekemat fra middelhavslandene som kjennetegnes av mindre salt og lengre modningstid. Det gir rom for mer karakter og spennende smaker i produktet, forteller Espen Schøning Lie, kokk og leder av MENY-Lauget.
Tradisjonell festmat
Spekemat er festmat. Til bryllup og andre store begivenheter har vi i Norge tradisjonelt servert smaksrik rømmegrøt til spekematen. Prøv spekskinke med MENYs fløyelsmyke, ferdige rømmegrøt med økologisk Rørosrømme.