Dette er forskjellen på meieriproduktene
Det er lett å føle seg litt forvirret blandt boksene med ulike meieriprodukter. Hva skille rømme fra kesam, og hva er egentlig cottage cheese?
Forskjellen på rømme og crème fraîche
Både rømme og crème fraîche er syrnede meieriprodukter, men hovedforskjellen mellom disse er at crème fraîche egner seg bedre i varme retter. Det er fordi den ikke skiller seg når den kokes, som rømme gjør.
Slik bruker du rømme
Rømme hever smaken på et hvert måltid. Den har en frisk og rik smak, og en fyldig konsistens. Det passer perfekt som tilbehør til kjøtt, fisk, spekemat, og som basis i dressinger og dipper.
- Rømme passer også godt i bakverk og kaker. Det gjør dem ekstra fyldige og saftige.
- Rømme kan piskes til luftig krem. Denne kremen er syrlig og god, perfekt til kaker, desserter, frukt og bær.
Det finnes ulike rømmevarianter med ulikt fettinnhold, fra den magreste på 10 % fett, til lettrømme med 18 % fett og seterrømme som inneholder 35 % fett.
Slik bruker du crème fraîche
Crème fraîche er kremet og rund. Den er svært kokestabil, og egner seg derfor godt i varme retter som gryteretter, supper, bakeverk og sauser.
I likhet med rømme så finnes det flere varianter av crème fraîche der fettinnholdet varierer.
Rømme og crème fraîche kan fryses
Har du rømme eller crème fraîche som nærmer seg utløpsdato? Et godt tips er at begge variantene kan fryses!
Selv om de tåler å fryses, vil de endre konsistens etter tining - da egner de seg best å bruke til f.eks vaffelrøre og kaker.
Forskjellen på cottage cheese og kesam
Både kesam (kvarg) og cottage cheese er ferskoster, og er svært populære som frokost, mellommåltider og som ingredienser i sunnere middager.
Selv om de har flere likheter, har de derimot helt ulik konsistens.
- Cottage cheese består av en kornete ostemasse og oppleves som "klumpete". Osten blir skåret i terninger etter den har syrnet og er tilsatt løpe, deretter varmet opp til kornene er passe faste.
- Kesam er derimot en jevn, fløyelsmyk blanding. Tradisjonelt sett har kesam blitt hengt til avrenning over natten, noe som gir kesamen den myke, jevne konsistensen.
Slik bruker du cottage cheese
Cottage cheese svært proteinrikt, har lite fett og har en svak, syrlig smak. Den originale varianten inneholder 4,3 % fett, mens den magre varianten kun inneholder 2 % fett. Ingen av variantene er tilsatt sukker.
Den sunne proteinbomben kan brukes til pålegg, bowls, smoothies, i middagen eller i bakverk og salater.
Slik bruker du kesam
Kesam er en mager ferskost, også kalt kvarg, med rund og fyldig smak. Den originale er rik på proteiner, inneholder lite fett, er god kilde til kalsium, jod og B-vitaminer.
Kesam egner seg godt til blant annet dressinger, kalde sauser, bakverk, desserter og frisk frukt. Den passer også ypperlig til dipper og kan benyttes på samme måte som rømme.
Kesam kan ikke kokes, men er ypperlig i varme retter som skal tilberedes i ovnen.
En av fordelene med kesam er at du kan lage mager mat som også smaker veldig godt. Kesam kan nemlig erstatte mye av fettet (som smør og fløte) i matlagingen uten at det går ut over smaken. Bare bytt ut matfettet med tilsvarende mengde kesam.